IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето потребители на Windows не са актуализирали операционната си система

Приемането на Windows 10 надмина това на Windows 8 / 8.1, но е доста под употребата на Windows 7

10:09 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Досега амбициозната кампания на Microsoft за актуализация до Windows 10 доведе до смесени резултати. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Досега амбициозната кампания на Microsoft за актуализация до Windows 10 доведе до смесени резултати. Снимка: архив Ройтерс

Всеки потребител на Windows 7, 8 или 8,1 вероятно е получил не особено деликатното напомняне на Microsoft за ъпгрейд до Windows 10 - най-новата версия на най-популярната операционна система за настолни компютри в света.

И докато решението на американския технологичен концерн да предложи Windows 10 като безплатен ъпгрейд на милиони потребители бе считано за положително в началото, част от това впечатление бе разрушена заради честотата, с която на потребителите се напомня по досаден начин да превключат към по-новата операционна система. 

Мнозина потребители дори изказаха в Twitter разочарованието си от леко досадните изскачащи известия на Microsoft, а интернет се изпълни с инструкции за това как да се отървете от тях. Сега изглежда, че „проблемът" скоро ще се реши – от само себе си. Microsoft потвърди, че приложението „Get Windows 10" автоматично ще изчезне от компютрите след 29 юли.

Досега амбициозната кампания на Microsoft за актуализация доведе до смесени резултати. Според данни на StatCounter, показани в графиката по-долу, приемането на Windows 10 е надминало това на Windows 8 / 8.1 по-рано през тази година, но все още е далеч зад това на Windows 7.

Следвайки очаквания ръст на разпространението след старта, ръстът на Windows 10 продължи да бъде силен през по-голямата част на 2015 г. и след това отчете очакван бум по време на периода около Коледа и Нова година. От тогава обаче растежът се забавя и през април пазарният дял на Windows 10 нарасна само с 0,2 пункта от 14,15 до 14,35%.

В момента в екосистемата на Windows най-голям дял заема Windows 7 – 48,81%, следван от Windows 10 с 14,36% и Windows XP с 9,67 на сто. Следващата най-разпространена версия е Windows 8,1 с 9,17% и Windows 8 с 2,95%.

Windows 10 сега е инсталиран на 300 милиона активни устройства, показват данни на концерна. Microsoft заяви през април по време на конферентния разговор с анализаторите при представянето на тримесечния си отчет, че Windows 10 е инсталиран на 270 млн. устройства, а през януари мениджъри заявиха, че системата е „на над 200 милиона устройства". Целта на компанията обаче остава доста амбициозна – на месечна база да има повече от 1 милиард устройства - смартфони, таблети, персонални компютри, сървъри и вградени продукти, активно използващи Windows 10.

Остава под въпрос дали много потребители на Windows 7 ще актуализират системата си до края на юли, но ако те не го направят, то това няма да е заради липсата на напомняния, коментира Statista. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още