IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на IBM се свиват вече 20 поредни тримесечия

В подразделението за облачни услуги обаче приходите през първото тримесечие растат с една трета до 3,5 млрд. долара

10:11 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител подготвя IBM System Z mainframe за доставка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител подготвя IBM System Z mainframe за доставка. Снимка: Ройтерс

Най-големият доставчик на IT услуги в света IBM очевидно продължава да изпитва затруднения в опитите си да преобърне стратегията си. Наистина многообещаващи области, като облачния бизнес, отчитат добри резултати в началото на годината, но традиционният хардуерен бизнес продължава да представлява сериозно предизвикателство.

През първото фискално тримесечие на годината приходите спадат с 2,8 на сто до 18,2 млрд. долара, обяви IBM във вторник след края на борсовата сесия, цитирана от Ройтерс. Така концернът бележи 20 поредни тримесечия на спад на постъпленията си. Освен това за първи път от една година насам компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите. 

Това не се хареса на инвеститорите, като в следборосовата търговия цената на акциите се сви с 5 на сто.

Като цяло в бранша традиционният хардуерен бизнес губи значението си. В допълнение към софтуера за сигурност и анализа на данни IBM обръща все повече внимание и на бизнеса с т. нар. облачни данни (Cloud), където и конкурентите като Oracle и Microsoft осъществяват натиск. Така все повече компании следват тенденцията на отдалечаване от традиционния софтуер към приложения, които работят на сървъри далеч от клиента.

В поделението за облачни услуги приходите растат с една трета до 3,5 млрд. долара. 

Но инвеститорите може да намерят все пак утеха. Вероятно и инвеститорът звезда Уорън Бъфет има право в дългосрочните си залози за успех на компанията. В продължение на години именно IBM бе най-значимата му инвестиция в технологичния сектор, но сега американският концерн Apple е най-големият технологичен пакет в портфолиото му, следван именно от IBM. Към края на декември 2016 г. Berkshire Hathaway на Бъфет държи 81,2 млн. акции на IBM.

Именно възвръщаемостта към акционерите е най-постоянната и надеждна величина в технологичния концерн. От 2009 г. насам дивидентът се покачва постоянно и към края на сесията във вторник преди началото на понижението в курса на акциите възвръщаемостта от дивидентите възлизаше на 3,3 на сто, изчислява Bloomberg. Именно тази постоянност привлича инвеститори от ранга на Бъфет, коментира агенцията.

В допълнение към това идва и една от най-големите програми за обратно изкупуване на акции на фондовите борси в САЩ. Само през изминалото тримесечие от пазара са били изтеглени акции за 1,3 милиарда долара, книжа за още 3,8 милиарда долара ще ги последват през следващите месеци.

Данните за тримесечието, отчитащи слабостта в приходите и спад от 13% на нетната печалба до 1,8 милиарда долара предполагат, че трансформацията в IBM ще се проточи много по-дълго от очакваното. Връщането към растежа, заложено като цел за началото на 2018 г.,  изглежда ще се забави повече.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още