IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложението WhatsApp беше блокирано в Китай

Всичко това се случва в навечерието на Конгреса на Комунистическата партия

10:43 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мобилното чат приложение WhatsApp беше напълно блокирано в Китай тази седмица, което предизвика предположения, че правителството е спряло услугата, собственост на Facebook, малко преди Конгреса на Комунистическата партия, планиран за следващия месец, пише Financial Times.

Много потребители предполагат, че чат приложението, което има над 1 млрд. потребители в цял свят и предпазва съобщенията с криптиране, е било напълно спряно в неделя. Функциите за писане на текстове, за снимки и записи на аудио са започнали да работят отново във вторник.

WhatsApp е единственият продукт на Facebook, който оперира сравнително безпроблемно в Китай. През последните месеци той е блокиран на няколко пъти, а потребителите се оплакват, че не са могли да изпращат видеа и снимки, без да използват VPN връзки, за да заобиколят защитата, наложена от властите, която носи името „Great Firewall”. Но услугата обикновено бързо се е връщала към нормалното си функциониране. Това е първият път, в който тя е била напълно офлайн, макар и временно.

WhatsApp отказва да коментира въпроса.

Китайските регулатори често блокират достъпа до приложения и уебсайтове, преди бързо да позволят нормалната им дейност. Прекъсването дава възможност на властите да отблъскват потребителите от някои услуги и да ги мотивират да използват други.

Спиранията на WhatsApp са проблем за Facebook, която проучва възможностите да разшири дейността си в страната, където местните цензори са блокирали използването на социалната мрежа от 2009 г., а приложението ѝ за споделяне на снимки Instagram – от 2014 г.

Марк Зукърбърг, основателят и главен изпълнителен директор на Facebook, посети Китай миналата година и се срещна с китайския представител, отговарящ за пропагандата. Освен това Зукърбърг публикува свои снимки как бяга в Пекин, на фона на гъстия смог в града.

Facebook не е коментирала отделните слухове, като тези, че си търси офис в Шанхай, но обяви: „Отдавна сме казали, че се интересуваме от Китай и инвестираме време в разбиране и научаване повече за страната по различни начини“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още