IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчици правят игри за 4K конзола на Nintendo, която... не съществува

Компанията не разкрива да работи по подобно устройство

11:47 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Много хора бяха изненадани да научат, че новата конзола за видео игри на Nintendo не разполага с функция, която имат конкурентните системи: поддръжка на 4K графика. Може би най-озадачени бяха разработчиците, които правят 4K игри, използвайки софтуерен пакет, предоставен именно от Nintendo, пише Bloomberg.

Служители от 11 гейминг компании твърдят, че техни екипи разполагат с 4K пакета за разработчици за конзолата Switch. Тези фирми са разпръснати по целия свят, включвайки както големи издатели, така и малки студиа. Те включват поне едно, което никога не е правило конзолни игри до този момент – Zynga, твърдят служители, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса публично.

Най-новият модел на най-продаваната конзола Nintendo Switch ще бъде пуснат в продажба на 8 октомври. Той ще има по-голям екран от сегашните версии, ще ползва OLED технология за по-добър цвят и контраст. Устройството ще струва 350 долара, надвишавайки цената на своите предшественици.

Система, способна да поддържа 4K игри, обаче не се очаква да бъде пусната поне до края на следващата година, твърдят източниците. Това оставя Nintendo в технически неизгодно положение спрямо конкурентите ѝ, чиито акции поскъпнаха тази година, докато тези на Nintendo понижиха стойността си с 20%. Освен това компанията рискува да отблъсне разработчиците, които са прекарали месеци в приспособяване на игрите си, за да се възползват от по-напредналите хардуерни възможности.

Nintendo е отговорила на списък от въпроси, като посочва, че написаното от Bloomberg е „неточно“, но отказва да уточни кои части от информацията визира. В туит, написан след публикуването на статията, компанията прави опровержение, че предоставя инструменти за стимулиране разработката на 4K игри и повтаря, че „няма планове“ за нов модел Switch отвъд OLED варианта.

След излизането на статията говорителят на Zynga Сара Рос също опровергава казаното от източниците. „Нека е ясно, Zynga няма 4K пакет за разработчици от Nintendo”, посочва тя.

Bloomberg започна да публикува материали за продукта преди повече от година, включително за по-големия OLED дисплей, по-високата цена и появата на пазара през есента. Освен това според изданието се предполагаше, че устройството ще има по-бърз чип от Nvidia, който ще позволи поддръжката на 4K графика при свързване с телевизор, обявиха през март източниците на медията. От Nvidia са отказали коментир.

4K поддръжката обаче все пак не е останала в плановете. Не е ясно кога точно са настъпили промените. Според източник, запознат с хардуерното планиране на Nintendo, причината е недостигът на компоненти – огромен проблем, зародил се по време на пандемията с Covid-19. След като представи Switch OLED, Nintendo заяви, че „не планира да пусне друг нов модел“.

По времето, когато показа новата конзола през юли, компанията вече е била раздала 4K софтуера на външни разработчици и ги е призовала да проектират софтуер, който да поддържа по-високата резолюция. Софтуерният пакет, който се ползва за тестване на незавършени игри, е стандартен инструмент в процеса по разработка на игри. Този на Nintendo за оригиналния Switch прехвърля видео на монитор или телевизор в резолюция 1080p. Новият го прави в 4K.

Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още