Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Ръстът на заплатите на IT специалистите е отслабнал през 2020 г.

Миналата година е била сравнително добра за софтуерния бизнес в България

Ръстът на заплатите на IT специалистите е отслабнал през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Ръстът на заплатите на IT специалистите е отслабнал през 2020 г., но не е спирал, сочат резултатите от второто годишно изследване на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co за сектора. Изследването включва ключови показатели за малките, средните и големите компании в сектора.     

Общата оценка за софтуерния бизнес, базиран в България е, че 2020 година е била сравнително добра на фона на пандемии и световни кризи. 

Още по темата

Кризата определено е забавила ръста в приходите и в трите сегмента в диапазона 12 – 19%.

Забавя се и разкриването на нови работни места, а най-пострадали са оперативните печалби. Намалява и ръстът във възнагражденията, макар и да го има в условията на криза. Най-висока е цената на зает в едрия бизнес.

Увеличаването на цената на труда и липсата на достатъчно ръст в производителността води до сериозно покачване на общата цена на персонала спрямо оперативния приход.

В по-голяма степен от кризата през 2020 г. са засегнати малките софтуерни компании в страната. Най-комфортно като че ли през кризисната 2020-та са преминали големите компании, които продължават успешно да увеличават и персонал, и приходи. Предишно изследване на CBN сочи, че в този сегмент са базирани предимно експортно ориентирани компании, свързани с американски, германски и британски капитали.

Според CBN пред трите сегмента на софтуерния бизнес в България предстоят нови добри години с вероятен силен ръст на приходи и заети.

Основните финансови рискове са свързани с ръста на производителността, увеличаване на възнагражденията и респективно навлизане в рисковата зона на бизнес, когато съотношението между цената на труда и оперативните приходи надвиши определен праг, след което е възможен и ръст на задълженията.

Сред десетте най-големи компании в софтуерния бизнес по брой заети (общо 9 013 служители) има две български фирми.

Първите десет в едрия бизнес са генерирали 548,4 млн. евро оперативни приходи, първите десет в средния – 232,1 млн. евро, a първите десет сред малките компании – 104,5 млн. евро.

В топ 10 по средно възнаграждение на зает малкият бизнес има предимство, но според резултатите за целите сегменти най-високо е заплащането в едрия софтуерен бизнес. 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Как безопасно и сигурно да намерите всяко приложение за смартфони Huawei