IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отлага старта на продажбите на смартфона си с Tizen в Русия

Решението е поредният удар за засега злополучния проект, който Samsung ръководи в продължение на няколко години

12:03 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung отлага старта на продажбите на смартфона си с Tizen в Русия

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung отлага старта на продажбите на своя смартфон с операционната си система Tizen. "Пазарният старт на Samsung Z, който трябваше да започне да се продава от третото тримесечие в Русия, се отлага", заяви кратко компанията късно в понеделник.

Концернът трябвало „да подобри допълнително екосистемата на Tizen“, пише още в съобщението.

С това Samsung се позовава на очевидната липса на приложения за младата платформа. Но същевременно това съобщение може да означава всичко – освен липса на приложения това може да са неработещи функции или други проблеми, които изискват отстраняването им преди пускането на смартфона. От компанията не дават информация за бъдещите планове за операционната система или за графика за предстоящите пазарни премиери на смартфоните с Tizen, пише Wall Street Journal.

Отлагането е поредният удар за засега злополучния проект, който Samsung ръководи в продължение на няколко години в намерението си да осъществява по-големи печалби в бизнеса със смартфони. Въпреки че устройствата на Samsung се продават по-добре от тези на конкуренцията, почти всички се задвижват с операционната система на Google Android. По този начин Google има контрол над повечето от дейностите на използваните устройства.

Samsung вече се опита неколкократно в миналото да промени външния вид и потребителското усещане на Android за своите устройства, но това бе посрещнато със съпротива от Google. Американската интернет компания позволява на производителите на мобилни телефони да използват нейната операционна система безплатно, но не одобрява съществени промени в софтуера.

С това Tizen остава основен канал на Samsung за достигане до потребителите без посредничеството на Google. През последните месеци корейците вече пуснаха на пазарите смарт часовници и фотоапарати със своята операционна система, а също така представиха прототипи на Tizen телевизори и смартфони. На пазара вече има различни видео и фотокамери, както и „умният часовник“ Gear 2, които работят с Tizen. Първоначалните планове бяха първият смартфон да бъде представен през август 2013 г., но тези планове претърпяха промяна и бяха отложени

В същото време групата се стреми да разработи т.нар екосистема от софтуер и услуги, като подпомага разработчиците на приложения в някои случаи с преки субсидии.

Въпреки това Samsung трябваше да преглътне цяла поредица от неуспехи в последната минута по отношение на смартфоните с Tizen. През януари NTT DoCoMo, най-големият японски оператор обяви, че замразява плановете си да продава смартфони с операционната система Tizen. Френският Orange SA, един от основните поддръжници на проекта, също засега замрази плановете си.

Само няколко месеца по-късно, през юни, водещият инженер на Samsung по проекта Tizen Д. Чой, застана на сцената в Сан Франциско, като показа прототип  на смартфона Samsung Z. Огласен от ръкопляскания, той обяви, че устройството ще се продава в Русия от третото тримесечие.  А по време на конференция за разработчиците за Tizen в Москва през юли търговският старт отново бе отложен в последната минута и изненада всички разработчици. 

След последното отлагане сега не е ясно каква ще бъде следващата стъпка на Samsung. Елдар Муртазен, живеещ в Москва технологичен анализатор и блогър, цитира в понеделник свои източници, според които Samsung Z въобще няма да се продава в Русия през 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още