IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP иска да разработи „CO2 валута за бизнеса“

Технологичният концерн възнамерява да създаде пълна прозрачност за въглеродния баланс на корпорациите

17:02 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристиан Клайн. <em>Снимка: SAP</em></p>

Кристиан Клайн. Снимка: SAP

При първото си пътуване до Световния икономически форум в Давос като нов съизпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн е сигурен, че няма да лети. Не е устойчиво решение. Не е перспективно. Затова той се решава на пътуване с водороден автомобил.

Когато пристига в Давос, Клайн изведнъж изтрезнява. Той заема място в облечената с дърво палата на SAP. „По време на пътуването разбрахме колко много на практика са ограниченията за устойчивата мобилност поради липсата на инфраструктура", казва Клайн пред германския Handelsblatt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

New Hydrogen Power for our trip to Davos #wef2020 #sap #adidasparley #mercedesfcell

Публикация, споделена от Christian Klein (@christian_klein_sap) на

Пътуването с водородна кола е просто експеримент. „Не е добре да пътувам до тук със самолет“, казва Клайн. Но пътешествието с водородната кола за малко да се провали. „Ако моят офис не беше планирал логистиката в продължение на цял един ден, нямаше да пристигнем". Бензиностанциите са големият проблем. „В Цюрих можехме да заредим само в един изследователски център. Нямаше други възможности", казва мениджърът.

Днес всички важни компании са наясно, че трябва да направят своите бизнес модели устойчиви. Експериментът с автомобила с водород е доказателство колко дълъг може да бъде пътят към наистина устойчив модел. Клайн обаче вижда възможност в това. Той възнамерява да разшири устойчивостта и да я внедри като нов стълб в бизнес модела на SAP.

„Една вечер с моя колега Томас Зауересиг пиехме бутилка хубаво вино и решихме, че искаме да направим повече за устойчивостта. Идеята му беше, че ние от SAP можем да използваме технологията си, за да подкрепим клиентите си при намаляване на емисиите на въглероден диоксид“, припомня си Клайн.

SAP помага на компаниите да анализират и подобрят своите бизнес модели. Това дава на компанията една специална позиция. Клайн обаче иска още повече неща. Възможностите за анализ на SAP могат да помогнат на фирмите точно да следят емисиите си въглероден диоксид.

„Като SAP ние не само искаме да осигурим на клиентите си прозрачност относно емисиите на въглероден диоксид през цялата верига на стойност чрез нашите софтуерни решения, но и да симулираме кои мерки в областта на поръчките, производството и логистиката водят до по-ниски емисии на този газ“, казва Клайн ,

Клиентите и инвеститорите изискват прозрачен въглероден отпечатък 

Клайн дава конкретен пример: Използвайки анализа на фирмените данни, SAP би могъл да покаже дали дадено местоположение за нов завод на дадена компания може да бъде финансово по-евтино, но би довело до по-лош въглероден отпечатък.

Понастоящем много компании са в трудна ситуация по отношение на въглеродните емисии. Липсва прозрачност по веригата на създаване на стойността. Глобалните корпорации просто нямат ясното разбиране как изглежда техният въглероден отпечатък. И не знаят точно как стоят в сравнение с преките си конкуренти. Но клиентите и инвеститорите настояват все повече за прозрачни данни за въглеродния отпечатък на компаниите.

Точно това иска да прави с новия си проект Клайн. „Можем да направим емисиите на въглероден диоксид предсказуема валута в икономиката", каза той. Няма ли съпротива и резерви от страна на компаниите? „Обратното е“, убеден е Клайн. „Вече спечелихме пет големи компании като партньори и обсъждаме сътрудничество с одитори". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още