Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

SAP увеличава дивидента с почти 20%

Софтуерният концерн изпрати солидна финансова година

SAP увеличава дивидента с почти 20%

Централата във Валдорф. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Софтуерната компания SAP възнамерява да плати на своите акционери значително по-висок дивидент. Надзорният съвет, в координация с Борда на директорите, реши да предложи разпределение от 1,85 евро на акция за 2020 г., съобщи базираната във Валдорф група от Dax в четвъртък. За 2019 г. бяха платени по 1,58 евро на акция. 

За изминалата година общото разпределение ще бъде 2,18 млрд. евро след 1,86 млрд. евро през предходната година и по този начин това съответства на коефициент на изплащане от 41 на сто (2019 г.: 55 процента). 

Още по темата

Базираната във Валдорф компания спечели общо 5,28 млрд. евро през миналата година, с 57 на сто повече от предходната година, въпреки че SAP се бореше с кризата и беше подложена на натиск в ежедневния бизнес с леко спадащи продажби.

Освен това печалбата през 2019 г. беше обременена от големи разходи заради съкращения на работни места. През 2020 г. вече нямаше толкова високи разходи за компенсации на базата на акции за служители, тъй като книжата бяха подложени на осезаем натиск, главно поради ограничените средносрочни прогнози, предава DPA.

„Въпреки традиционните предизвикателства през 2020 г. ние постигнахме силен резултат и рекордна година по отношение на паричния поток. Вярваме, че нашите акционери трябва да участват в този успех“, казва финансовият директор Лука Мучич. Наскоро американската дъщерна компания Qualtrics на най-големия в света доставчик на корпоративен софтуер отбеляза успешно IPO в САЩ. В резултат Мучич вече беше обявил по-висок дивидент в края на януари.

Акционерите трябва да одобрят изплащането на дивидент на общото събрание на 12 май. Тогава основателят на MiraclePlus Ки Лю и съоснователят на Exasol Рувен Уестфал да влязат в надзорния съвет на SAP. Членът на надзорния съвет от Google Даян Грийн подаде оставката си в края на годината,  а Пека Ала-Пиетя иска да напусне борда на общото събрание.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM

Още от Софтуер
Българската финтех компания Payhawk набра 20 млн. долара капитал