Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

SAP вдига финансовата си прогноза за трети път тази година

Промяната в стратегията към по-бързо въвеждане на облачни услуги за сметка на маржа дава резултати

SAP вдига финансовата си прогноза за трети път тази година

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Преди година германската компания SAP шокира акционерите с рязко намаляване на прогнозата си, но оттогава производителят на софтуер редовно надвишава целите си. Във вторник, след силно трето тримесечие, той обяви по-добри данни за цялата финансова година - за трети път тази година.

И така през третото тримесечие приходите от продажби са нараснали с 5% до 6,84 млрд. евро, значително повече от очакваното от анализаторите. Докато лицензионният бизнес се сви, както се очакваше, SAP регистрира увеличение с 20% до 2,39 милиарда евро на приходите от облачните си предложения.

Продажбите на основния продукт S/4 Hana Cloud сега наистина текат като по вода: входящите поръчки са нараснали със 60% до 1,28 милиарда евро. Като цяло обемът на бизнеса с облачни предложения се е увеличил с 24% до 8,17 млрд. евро за следващите дванадесет месеца.

На фона на стабилното развитие SAP повиши прогнозата за приходите от облачния бизнес със 100 млн. евро, като сега диапазонът е между 9,4 и 9,6 млрд. евро. Групата също така прогнозира леко подобрение на оперативния резултат. Това не е неочаквано, годишните цели бяха считани от борсовите анализатори за консервативни, пише германският Handelsblatt.

Още по темата

Мениджмънтът гледа на тези цифри като на потвърждение на стратегията си. „Клиентите разчитат на SAP за трансформацията на компанията си в облака. Отчитаме рекордно търсене на нашите приложения и нашата платформа“, заяви главният изпълнителен директор Кристиан Клайн в прессъобщение.

41-годишният мениджър беше намалил прогнозите преди година заради пандемията от коронавируса и също така обяви по-бързо въвеждане на облачни услуги за сметка на маржа. Анонсът му тогава доведе до разпродажба на акциите. С оглед на кризата облачните услуги са особено търсени, твърди той.

Преструктурирането изглежда напредва. Това е особено очевидно в програмния пакет S/4 Hana Cloud, който клиентите могат да използват, за да контролират своите централни бизнес процеси: новият основен продукт, за който групата отчита отделни данни, допринесе със 276 милиона евро за целия резултат, което е увеличение с 46%.

Високите входящи поръчки показват, че SAP все още се надява на значителен растеж в облачния бизнес. В резултат на обрата в подхода, от друга страна, класическите софтуерни лицензи са по-малко търсени, а приходите там са спаднали с 8% до 0,66 милиарда евро. Като се включи и поддръжката, към която клиентите са се ангажирали в дългосрочен план, SAP регистрира лек спад до 3,52 милиарда евро. 

Още по темата

Смяната на стратегията обаче има отрицателно въздействие върху маржа, от една страна поради инвестициите, а от друга - поради преминаването към пропорционален модел на абонаменти. През третото тримесечие имаше още по-високи разходи за опции за акции, особено в дъщерното дружество Qualtrics.

Оперативната печалба спадна с 15% до 1,25 млрд. евро, оперативният марж с 4,3 процентни пункта до 18,2%. Коригирано спрямо еднократни ефекти, SAP успя да генерира малко по-висока печалба от дейността.

Въпреки че SAP редовно надвишава собствените си прогнози през тази година, акцията се представя по-слабо. Докато книжата на производителя на софтуер отбелязват поскъпване от около девет процента от началото на годината, водещият индекс Dax е нараснал с над 10%. Индексът MSCI World Software дори се увеличи с 22%.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Облачният бизнес на SAP остава основен двигател на приходите