IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Microsoft заради подкупи в Унгария?

Компанията е уволнила управителя на подразделението си за страната Истван Пап и е прекратила отношенията си с четирима партньори

08:49 | 24.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. се разследва от американските власти за потенциални подкупи и корупция, свързани с продажбите на софтуер в Унгария, твърди Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници, пожелали да останат анонимни.

Разследването следва редица подобни проверки при бизнес партньори на Microsoft, които са извършени през 2013 г. в пет други страни. Microsoft осъществи истински тласък на продажбите по-рано през това десетилетие, за да се разшири в развиващите се пазари, както и в по-малките страни със средни доходи като Унгария. В някои случаи тези залози обаче се превърнаха в правни и репутационни предизвикателства, пише още медията в материала си.

Американското министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) проучват как Microsoft е продавала различен софтуер, като Word и Excel, на фирми посредници в Унгария, които след това са продавали тези продукти на държавни агенции там през 2013 г. и 2014 г., поясняват източниците.

Microsoft е продала някои от продуктите си на тези посредници при големи отстъпки, а тези фирми са препродавали продуктите си на унгарското правителство на близка до пълната цена, казват източниците. Сега следователите разследват дали посредническите компании са използвали разликата, за да плащат подкупи на правителствени служители. 

Самата Microsoft заяви, че бързо е започнала сама разследване, след като е станало известно за "потенциалните злоупотреби" при унгарските операции през 2014 г., става ясно от изпратено до The Wall Street Journal становище на заместник-генералния юристконсулт на компанията Дейвид Хауърд. Компанията заяви, че сътрудничи нха Министерството на правосъдието и на SEC.

„Ние сме ангажирани с етичните бизнес практики и няма да компрометираме тези стандарти", казва Хауърд в изявлението. Microsoft заяви, че е уволнила четирима служители, свързани с проверката си в Унгария, включително и управителя на подразделението за страната Истван Пап. Компанията също така заяви, че през миналата година е прекратила бизнес отношенията си с четирима партньори в Унгария, като заяви, че те са нарушили политиката ѝ. Microsoft поясни, че също така е подкрепила усилията за увеличаване на прозрачността по отношение на отстъпките.

Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
О колко сме изненадани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още