Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Шефът на Microsoft: Жените не трябва да питат за по-високи заплати

Сатя Надела побърза да се извини за своя коментар

Този кариерен съвет звучи като стар цитат от първата половина на 20 век. „Жените не бива да питат за повишаване на заплатата, а да чакат за него, докато шефът не счете, че това е необходимо“.

Цитатът обаче не е от миналия век, а от четвъртък вечерта. И не го е казал някой фундаменталист, а главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Още по-неразбираемо става изявлението, като се има предвид публиката, пред която е изречено – Надела се е изказал в рамките на специализирана конференция за жените в IT индустрията. 

Още по темата

„Не става въпрос за искане за повишение на заплащането. Вместо това трябва да знаете и да имате увереност, че системата ще ви даде подходящото повишение...". При тези думи през конферентната зала преминава шепот, съобщава икономическият блог Business Insider. 

Много от участничките изразяват недоволството си от изказването в Twitter. Една от тях например пита директно дали Надела не е загубил „връзката с реалността“, а друга го обвинява в истински провал със съветите му. 

Но Надела отива още по-далеч. „Жените трябва да разчитат на своите вродени "суперсили", а след това парите ще дойдат от само себе си. Това е като добрата карма. Вие ще бъдете възнаградени за това", казва той. 

Съветите на мениджъра на Microsoft звучат като подигравка точно за технологичната индустрия, в която жените са значително по-слабо представени и платени, отколкото в други браншове. Скорошно проучване, проведено от асоциацията Joint Venture Silicon Valley, показва, че жените с магистърска или докторска степен печелят със 73% по-малко от колегите си мъже със същите квалификации в Силициевата долина.

При жените и мъжете с бакалавърска степен разликата в заплащането е по-ниска - 40 процента, но все пак остава тревожно висока.

Според официални статистически данни за САЩ жените печелят средно със 11 000 долара по-малко на година от мъжете при равни други условия. Това значи, че за всеки спечелен долар от по-силния пол жените вземат 77 цента. 

Изявлението на Надела е доста изненадващо, като се има предвид, че през миналата седмица неговата компания трябваше да представи доста неудобен доклад за различията. Така например се оказа, че по-голямата част от служителите на Microsoft са мъже и бели. В световен мащаб само 29% от служителите на концерна са жени. В САЩ почти 61% са бели, в Европа вероятно този дял е още по-висок. 

Същевременно Надела признава на конференцията, че персоналът на компанията не е достатъчно разнообразен. Извинение не можело да е дори фактът, че нямало достатъчно квалифицирани жени, пише още Business Insider. „Наистина важната задача е да разберем как да привличаме жени в нашата компания“, добавя той.

С това изказване Надела успява да спечели ръкопляскания от аудиторията. Но след това идват и фаталните му думи за заплащането и кармата, с което той губи публиката. На сцената до него е и Мария Клейв, известен професор по компютърни науки, която е и член на борда на директорите на Microsoft.

Клейв предприема и единственото възможно действие в този момент и се противопоставя директно на шефа на Microsoft: „Като начало би трябвало да си свършите домашната работа и да разберете какво значи подходяща заплата“. След това жените в компанията следвало да практикуват преговори за заплатите си. „Правете ролеви игри, помолете за това някого, на когото имате доверие, и репетирайте как да искате повишение на заплащането си".

Самият Надела очевидно е наясно, че е допуснал грешка с изказването си и в четвъртък вечер публикува на интернет страницата на Microsoft писмо с извинение. „Аз отговорих на въпроса напълно погрешно", признава главният изпълнителен директор. Разбира се, той подкрепял редица програми на Microsoft, които насърчават жените в технологичната индустрия. И, разбира се, жените трябвало да бъдат добре платени, също като мъжете.

„Ако смятате, че заслужавате повишение, трябва да попитате за това", добавя Надела. Едва ли за служителите в Microsoft ще има по-добър повод в близко бъдеще да опитат да си издействат по-висока заплата, заключава Business Insider.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Софтуер Microsoft Сатя Надела

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Над 3% от базата данни на НАП циркулират свободно*