IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Microsoft: Жените не трябва да питат за по-високи заплати

Сатя Надела побърза да се извини за своя коментар

11:28 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Microsoft: Жените не трябва да питат за по-високи заплати

Този кариерен съвет звучи като стар цитат от първата половина на 20 век. „Жените не бива да питат за повишаване на заплатата, а да чакат за него, докато шефът не счете, че това е необходимо“.

Цитатът обаче не е от миналия век, а от четвъртък вечерта. И не го е казал някой фундаменталист, а главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Още по-неразбираемо става изявлението, като се има предвид публиката, пред която е изречено – Надела се е изказал в рамките на специализирана конференция за жените в IT индустрията. 

„Не става въпрос за искане за повишение на заплащането. Вместо това трябва да знаете и да имате увереност, че системата ще ви даде подходящото повишение...". При тези думи през конферентната зала преминава шепот, съобщава икономическият блог Business Insider. 

Много от участничките изразяват недоволството си от изказването в Twitter. Една от тях например пита директно дали Надела не е загубил „връзката с реалността“, а друга го обвинява в истински провал със съветите му. 

Но Надела отива още по-далеч. „Жените трябва да разчитат на своите вродени "суперсили", а след това парите ще дойдат от само себе си. Това е като добрата карма. Вие ще бъдете възнаградени за това", казва той. 

Съветите на мениджъра на Microsoft звучат като подигравка точно за технологичната индустрия, в която жените са значително по-слабо представени и платени, отколкото в други браншове. Скорошно проучване, проведено от асоциацията Joint Venture Silicon Valley, показва, че жените с магистърска или докторска степен печелят със 73% по-малко от колегите си мъже със същите квалификации в Силициевата долина.

При жените и мъжете с бакалавърска степен разликата в заплащането е по-ниска - 40 процента, но все пак остава тревожно висока.

Според официални статистически данни за САЩ жените печелят средно със 11 000 долара по-малко на година от мъжете при равни други условия. Това значи, че за всеки спечелен долар от по-силния пол жените вземат 77 цента. 

Изявлението на Надела е доста изненадващо, като се има предвид, че през миналата седмица неговата компания трябваше да представи доста неудобен доклад за различията. Така например се оказа, че по-голямата част от служителите на Microsoft са мъже и бели. В световен мащаб само 29% от служителите на концерна са жени. В САЩ почти 61% са бели, в Европа вероятно този дял е още по-висок. 

Същевременно Надела признава на конференцията, че персоналът на компанията не е достатъчно разнообразен. Извинение не можело да е дори фактът, че нямало достатъчно квалифицирани жени, пише още Business Insider. „Наистина важната задача е да разберем как да привличаме жени в нашата компания“, добавя той.

С това изказване Надела успява да спечели ръкопляскания от аудиторията. Но след това идват и фаталните му думи за заплащането и кармата, с което той губи публиката. На сцената до него е и Мария Клейв, известен професор по компютърни науки, която е и член на борда на директорите на Microsoft.

Клейв предприема и единственото възможно действие в този момент и се противопоставя директно на шефа на Microsoft: „Като начало би трябвало да си свършите домашната работа и да разберете какво значи подходяща заплата“. След това жените в компанията следвало да практикуват преговори за заплатите си. „Правете ролеви игри, помолете за това някого, на когото имате доверие, и репетирайте как да искате повишение на заплащането си".

Самият Надела очевидно е наясно, че е допуснал грешка с изказването си и в четвъртък вечер публикува на интернет страницата на Microsoft писмо с извинение. „Аз отговорих на въпроса напълно погрешно", признава главният изпълнителен директор. Разбира се, той подкрепял редица програми на Microsoft, които насърчават жените в технологичната индустрия. И, разбира се, жените трябвало да бъдат добре платени, също като мъжете.

„Ако смятате, че заслужавате повишение, трябва да попитате за това", добавя Надела. Едва ли за служителите в Microsoft ще има по-добър повод в близко бъдеще да опитат да си издействат по-висока заплата, заключава Business Insider.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още