IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siri на Apple: Despacito е химнът на България

При намиращи се в страната ни устройства обаче отговорът е верен

13:16 | 05.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cnet</em></p>

Снимка: Cnet

Всеки българин би трябвало да знае кой е химнът на страната ни, но ако сме чужденци и питаме умния асистент на Apple Siri за това, може да се заблудим сериозно. Защото според Siri химнът на България е Despacito, Cnet.

В случая става дума за пресичане на изкуствен интелект, което кара Siri да прецени погрешно, че националният химн е именно летният хит.

Към материала е добавен и видеоклип, на който се вижда този резултат, когато редакторът на изданието Ник Слат пита своя мобилен телефон за химна на страната ни. Към момента не е ясно защо този резултат се появява на някои устройства.

Според специалисти това се дължи на грешни данни на търсачката Bing, която беше задължителна за използване на телефоните на Apple до скоро.

При обновяване на операционната система на устройствата предпочитаната търсачка вече е Google.

В материала си редакторите от The Verge твърдят, че при всяко едно устройство на Apple резултатите ще бъдат едни и същи – Siri ще твърди, че Despacito е националният ни химн.

Правейки експеримент с устройство в България, Siri обаче дава друг отговор, предава Dnes.bg. Тук асистентът твърди, че "Мила Родино" е химнът на държавата ни. Едно от обясненията за вярното предположение обаче може да бъде, че устройството все пак се намира в България и маркерите са търсене се променят.

Въпреки това странните резултати предизвикаха коментари в социалните мрежи, като някои потребители призоваха даже вицепремиерът Валери Симеонов да се сезира по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
по смешно беше преди 5-6 години като бяха излъгали преводача на Гугъл като напишеш Живко Миланов го превеждаше на македонски като Фернандо Торес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Меко казано пролича си къде е Чалгария :) Можеше да е и по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Е щом Сири-то казва, начи трябва да предприемем необходимите мероприятия по удостоверяване на твърдението. Все пак те там на запад по-ги разбират работите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още