Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

След обявяването на Windows 11 акциите на Microsoft поеха нагоре

В новата версия има промени и в старт бутона, включен е софтуерът на Teams. Microsoft се опитва да забави напредъка на Apple и Google

След обявяването на Windows 11 акциите на Microsoft поеха нагоре

Снимка: Microsoft

Windows 10 получава наследник и той се казва, кой би могъл да предположи, Windows 11. Към края на пандемията, която направи домашния офис по-популярен и по този начин донесе неочакван тласък на водещата операционна система за компютри в света, Microsoft се възползва от възможността да погледне в бъдещето, за да подсили своята машина за пари Windows.

Представянето на Windows 11 даде на Microsoft допълнителна подкрепа на американската фондова борса. Книжата на софтуерната компания поскъпнаха до рекордно високи нива за четвърти пореден ден.

Разделът „Other Personal Computing“, който включва Windows, лаптопите и таблетите Surface и игровата конзола Xbox, представлява 31 процента от продажбите на компанията от 42 милиарда долара през тримесечието и на практика се основава на Windows. Без да броим стотиците милиони долари, които влизат в касата на всяко тримесечие чрез Office продукти като Word и Excel.

Още по темата

Office работи и на Mac, но повечето от абонаментите са за машини с Windows в компании и домашни офиси. Самият главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела нарече Windows 11 „крайъгълен камък“, цитира го Bloomberg.

Първо се забелязват визуалните промени. Класическата начална лента със символа на Windows в долния ляв край се премества в центъра, заобиколена от другите познати бутони и иконите на приложенията, които са отворени в момента. Цялата повърхност изглежда по-ясна, свежа и подредена.

Инструментът за конферентни разговори на Microsoft Teams се предлага безплатно с Windows 11. Има и нова „лента с уиджети“, която се разгъва вляво и която замества Live Tiles („Живите плочки“). Тук може да се създаде персонализиран информационен център, от уиджета за времето до списъка за пазаруване и календара и до най-популярните новинарски сайтове.

Windows 11: Едновременно управление на няколко прозореца

Един т. нар. „Snap Navigator“ ще помага на потребителите да създават персонализирани десктопи. Досега в горния десен ъгъл на отворените прозорци се показват три сегмента на кликване: минимизиране, увеличаване и затваряне. Полето за увеличаване се заменя с избор, в който можете например да оставите прозореца да „щракне“ в лявата половина на екрана. След това има още два или три предварително инсталирани прозореца. Това има голям смисъл при големите екрани и особено с два екрана. Microsoft разчита на мултитаскинга.

File Explorer и App Store на Microsoft също са получили визуално преобразяване. За разлика от Apple и Google, които са вградили своите магазини за приложения в централни компоненти на своята стратегия за продажби и електронна търговия, магазинът за приложения в Microsoft изглеждаше изостанал. Това би трябвало да остане в миналото.

Интерфейсът изглежда по-модерен, но истинската атака срещу конкуренцията е в таксите и условията. Разработчиците ще могат да доставят приложения, включително стари програми на Windows, в някои случаи дори "в необработено състояние" - без Microsoft да им начислява такси, ако искат да продадат приложенията.

Като напомняне: Apple в момента води съществена правна битка за милиарди долари с Epic Games заради 30-процентовия си дял, който прибира от продажбите в приложения, които се продават през нейния магазин.

За своя App Store си сътрудничи с Amazon

Целта на шефа на Microsoft Надела, от друга страна, сега е просто да обедини всички приложения или програми на Windows в магазина, независимо дали корпорацията печели от тях, или не. Той иска да изясни на потребителите, че Windows Store ще бъде първият пристанищен порт за техните програми.

Интегрирането на приложения за Android в Windows 11 и магазина за приложения също обещава голям успех. Microsoft влиза в партньорство с Amazon и нейния магазин за приложения. Amazon създаде своя собствена успешна версия на Android на Google и предоставя поддръжка. Така че Microsoft не трябва да иска разрешение от Google за това.

Обслужва се и важната игрална сцена. Windows 11 получава значителни подобрения в графиката и скоростта и ще бъде по-тясно свързана с конзолата Xbox.

Не на последно място поради предизвиканата от пандемия тенденция към домашните офиси продажбите на лаптопи и компютри също скочиха през 2020 г. Пазарните изследователи от IDC предполагат, че продажбите на компютри в световен мащаб през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили спрямо 55% до 84 милиона бройки.

Компании като Lenovo, Dell или HP са най-големите победители, а те са лоялни клиенти на Windows. Windows все още работи на почти 75 процента от всички компютри и лаптопи. Google (Chrome) и Apple се борят за останалия дял.

Microsoft трябва да реагира на атаката на Google

Това са идеални условия за внимателното, но ефективно подмладяване на Windows, тъй като повечето хора, които днес работят от вкъщи, са свикнали с устройства с Windows. Но това се отнася само в ограничена степен за новите поколения работещи с училища и университети.

Много училища в САЩ вече са зони без Windows. Операционната система на Google Chrome с евтин хардуер е особено популярна там.

Освен това Microsoft вече не контролира първата среща на децата и младите хора с технологиите - смартфоните, вида хардуер, при който Microsoft се провали по всички фронтове. Ето защо Microsoft  вече интегрира в Windows приложенията за Android.

Windows 11 трябва спешно да спечели нарастващ брой потребители и купувачи, без да плаши старите потребители. Докато Apple например може да прави радикални промени в своите операционни системи и дори да променя чип архитектурата без големи проблеми, Microsoft трябва да бъде изключително предпазлив с Windows.

Големите клиенти имат системи, базирани на Windows, които са на възраст до 20 години и които практически не могат да бъдат променени с разумно усилие. Сървърният софтуер на Windows е гръбнакът на много мултинационални корпорации - в края на краищата първата версия на Windows се появи преди 35 години. Microsoft не може да рискува да предизвика паника с необмислени ходове, модни промени или пък радикални промени в програмирането.

Windows 11 ще е налична от есента на 2021 г.

В крайна сметка компаниите дават много пари на Microsoft година след година за тази сигурност. С Windows 11 шефът на Microsoft Надела взима предвид именно това, но в същото време гледа към бъдещето, защото все още има големи планове за операционната система.

Новите очила за данни Hololens всъщност не са нищо повече от компютър с Windows на главата ви. През есента ще стане ясно дали Надела ще успее да подготви това бъдеще.

Новата операционна система ще бъде доставена на потребителите на Windows 10 като безплатна надстройка; според Microsoft няма да има ограничение във времето за актуализация. Така че, ако не искате, можете да останете с Windows 10 до 2025 година. Тогава ще изтече поддръжката за тази версия. Актуализацията трябва да бъде достъпна от есента на 2021 г.

По материали на Bloomberg, WSJ и Handelsblatt

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
В WhatsApp вече могат да се изпращат изчезващи видеа и снимки