Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Софтуерният бранш пак се обяви срещу увеличението на осигурителния доход

Прибягването до най-лесното решение – посягане върху доходите на заетите в секторите изцяло на светло, не е устойчивото решение, твърди БАСКОМ

Софтуерният бранш пак се обяви срещу увеличението на осигурителния доход

Снимка: Hack Capital on Unsplash

Непрекъснато завръщащата се в обществения дневен ред тема за увеличението на максималния осигурителен праг, която според българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е необоснована с анализ и оценка както на текущата бизнес среда, така и на очакваните последствия, очевидно предизвиква тревога сред членовете на организацията. 

В публично писмо до служебните министри на социалната политика и финансите Гълъб Донев и Асен Василев асоциацията изразява категоричното си несъгласие с идеите за повишаване на максималния осигурителен праг в обмисляните два варианта – на 3300 лв. и на 3600 лв. От БАСКОМ твърдят, че прибягването до най-лесното решение – посягане върху доходите на заетите в секторите изцяло на светло и опериращи при прозрачни условия и високи етични стандарти, не е устойчивото решение.

Още по темата

Софтуерният бранш настоява за стартиране на диалог между БАСКОМ и Министерство на труда и социалната политика, който да включва следните насоки:

(1) Анализ на структурата на заетите в сегмента на високите доходи. Анализ на съществуващите политики за привличане и задържане на повече висококвалифицирани служители в секторите с висока добавена стойност. Сериозен обществен дебат как повече сектори да тръгнат по доказано успешния път на българската софтуерна индустрия. Предложения за увеличаване базата на заплащащите обоснован МОД, вместо постъпателно свиване на този сегмент и съмнителен финален финансов резултат.

(2) Предложения за свиване на сивия сектор, който доминира в множество браншове.

(3) Предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна. Например огромната част от софтуерните компании са въвели допълнително медицинско осигуряване и не ползват полагащите им се държавни пакети. Същото е и с бъдещите пенсии.

(4) Разработване и въвеждане на механизъм за стимулиране на развитие на високотехнологични фирми и стартъпи чрез привличане на водещи специалисти, като за целта се разработи пакет от данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход.

Според БАСКОМ е важно да се има предвид, че дългосрочната предвидимост на данъчно-осигурителната рамка е ключов фактор и при всяка чуждестранна инвестиция.

БАСКОМ представлява един от най-иновативните и конкурентоспособни в глобален мащаб сектори на българската икономика. Към днешна дата в сектора са заети над 34 хиляди висококвалифицирани специалисти, част от крехката новосформираща се средна класа, които солидарно създават устойчивия гръбнак на обществото. Компаниите, в които тези специалисти се трудят и създават своя интелектуален продукт, допринасят към бюджета с над 4% от БВП и заплащат едни от най-високите осигуровки и данъци в България (един зает в сектора генерира за бюджета повече от 22 400 лв. под формата на данъци и осигуровки, което е три пъти повече от средното за страната). Позитивното развитие на българската софтуерна индустрия обаче не бива да се тълкува като даденост, а да бъде обект на активна грижа, ежедневна работа, но и дългосрочно планиране и визия, в непосредствен диалог между държавата и бизнеса, предупреждават от браншовата асоциация.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кратунчовци - няма граница на данъка в/у доходите и всички плащат 10%, независимо дали вземаш 200 или 7000.След като има таван на пенсиите, ще има и таван на осигуровките - ама е лесно да си *** нали?. Солидарния стълб Ви блазни много a? Eдни да плащат други да вземат - айде ти да платиш пък аз да взема!
4
 
2
 
2
преди 2 месеца
Само в България няма долно граница за облагане, но за сметка на това има граница за облагане на максимален доход. Ако взимаш 200 лв. плащаш пълен процент осигуровки, но ако вземаш 7000 лв. плащаш все едно взимаш 3500лв. Т.е. плащаш повече от двойно по-нисък % от болшинството. Къде го има това САЩ, ЕС, Русия, Китай? Поговорката иди на гости на беден да те нахрани е вярна. Колкото по-богат по-стиснат.
7
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да не мрнъкат ами да се готвят да плащат.Навсякъде в развития свят колкото повече взимаш като доход,толкова повече данъци плащаш.Само в България се научиха да живеят като крале и да се изживяват като богове.Като им резнат едни 40% да видим тогава като какви ще се изживяват ИТ-тата.

Още от Софтуер
Московското метро вече има система за плащане, ползваща лицево разпознаване