IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията на Сатя Надела се отплаща

Облачният бизнес на Microsoft процъфтява, а Office пакетът вече може да се ползва на всякакви устройства

12:19 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И Бил Гейтс успя да увеличи богатството си в четвъртък. Основаният от него Microsoft повиши пазарната си капитализация в следборсовата сесия с над 7 на сто.

Американският технологичен концерн се намира в трансформация, това не е тайна.

Софтуерният гигант, който някога продаваше цели щандове с DVD-та, сега става продавач на интернет базирани услуги за частни клиенти и индустрията в мобилния интернет. Въпросът, който си поставят инвеститорите, е дали старият бизнес ще се срине по-бързо, отколкото новият директор Сатя Надела ще успее да изгради новия. 

Отговорът на въпроса дойде в четвъртък под формата на данни за първото тримесечие на фискалната 2016 г. Силният ръст при облачните услуги допринесе за приятна изненада. Приходите наистина спадат със 7 на сто на годишна база до 21,7 млрд. долара, но предвид продължителния спад на пазара на персонални компютри анализаторите очакваха по-слаби резултати.

Нетната печалба е в размер на 5,3 млрд. долара – само с 1 на сто под нивото ѝ от предишната година и доста над очакванията. Като международно оперираща компания голяма част от загубите се обясняват със силата на долара. Без валутните ефекти спадът в приходите би бил само 2 на сто, а нетната печалба би била с 11 на сто по-висока.

Двигател на растежа е бизнесът с комерсиални облачни услуги, тоест сървъри, изчислителна мощ и софтуер в интернет за корпоративни цели. Ако се екстраполират текущите тримесечни приходи за период от 12 месеца, очакваната им стойност е 8,2 млрд. долара. С нея Microsoft може да надмине дори уеб услугите на Amazon, където очакванията са за 7,3 млрд. долара.

Преди всичко бизнесът с абонаменти за облачни услуги подкрепя концерна. Бизнесът с Windows спада със 17 на сто, но с приходи от 9,4 млрд. долара формира над 40 на сто от общите приходи.

Компанията обяви освен това, че ще съкрати още 1000 места.

Подразделението "Производителни и бизнес процеси“, чиято по-голяма част е офис софтуерът Office, има приходи от 6,3 млрд. долара, което е спад от 3 на сто. Без валутните ефекти се постига ръст от 4%. 18,2 млн. частни клиенти са се абонирали за офис пакета в интернет, средно по 3 милиона нови клиенти се присъединяват на тримесечие.

По този начин подразделението се приближава все по-силно към „Персонални компютри“, в което влиза и Windows. Тук приходите спадат със 17 на сто на годишна база, но все пак се постигат 9,4 млрд. долара. Новият Windows 10 според Microsoft вече е на 110 млн. персонални компютъра.

И стратегията на Надела да вкара продуктите на Microsoft на всички платформи – от Windows през iOS до Android, изглежда дава плодове. Въпреки че смартфоните с Windows практически са толкова малко, че не влияят на пазара, според анализ на Verto Analytics 89 на сто от потребителите на интернет в САЩ ползват поне 1 продукт на Microsoft онлайн - Office 365, Onedrive или Skype.

Наистина, повечето хора все още влизат чрез PC в мрежата. Но сред месечните потребители междувременно има 44,2 млн., които влизат в мрежата само чрез мобилни устройства. Само в САЩ се ползват 90,8 млн. смартфона и 34 млн. таблета, които работят с услуги на Microsoft.

За подразделението за мобилни устройства в Microsoft обаче нещата не са толкова розови. Приходите там спадат с 54 на сто.

Самият Microsoft споменава за 100 млн. сваляния на софтуера Office за Android и iOS устройства. Да не забравяме, че представител на Microsoft представи Office дори на сцената при презентацията на iPad Pro. Нещо немислимо доскоро.

Сътрудничество има и с чисто облачни компании като Salesforce.com и Box.com. Dell продава таблетите на Microsoft Surface на свои бизнес клиенти, а в следващата седмица ще стартира и продажбата на новите лаптопи и таблети Surface, които се радват на положителен отзвук.

Ако трябва да обобщим – зависимостта на Microsoft от Windows и от персоналните компютри спада, докато бъдещите пазари се обхващат бързо. А акционерите оценяват това, като в следборсовата сесия цената на акциите скочи със 7,39% до почти 52 долара за брой – невиждано от 2000 г. ниво.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още