IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бащата“ на дигиталната валута на Facebook напуска концерна

Дейвид Маркъс се присъединява към Meta през 2014 г. от PayPal, като първоначално управлява услугата Messenger

20:20 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дейвид Маркъс, един от основните мениджърите в Meta Platforms Inc. и създател на дигиталната валута Diem, която все още не е реализирана, напуска компанията след седем години в нея, за да преследва осъществяването на други проекти, съобщава Bloomberg. 

Маркъс, който се присъедини към компанията-майка на социалната платформа Facebook през 2014 г., след като преди това работи в PayPal Holdings Inc., управляваше услугата Messenger в продължение на години, преди да се премести, за да формира звеното за блокчейн технологии през 2018 г.

Той прекарва последните няколко години в изграждането на Novi, дигиталния портфейл на компанията, който стартира през октомври, и създава Diem, дигитална валута, известна преди като Libra.

Реализирането на Diem се оказа трудна задача както за Маркъс, така и за самата компания Meta. Откакто проектът беше обявен през 2019 г., дебютът на валутата продължава да се отлага, а първоначалните амбиции относно мащаба ѝ бяха свити значително.

Напускането на Маркъс увеличава несигурността към дигиталните плащания на Meta, но дългогодишният предприемач и ангелски инвеститор каза, че изпитва копнеж да създаде нещо извън компанията.

„Въпреки че все още има толкова много неща за правене точно след достигането на важен етап с стартирането на Novi, а аз оставам страстен, както винаги, към необходимостта от промяна на нашите плащания и финансови системи – моята предприемаческа ДНК ме подтикваше твърде много сутрини подред, така че не мога да продължавам да я игнорирам“, казва той в публикация в блога. 

Централните банкери и политици изразиха загриженост, наред с други неща, за това, че една новацифрова валута може да наруши глобалните парични потоци и да дестабилизира финансовата система.

На фона на техния натиск вече има значителни промени в концепцията. Първоначалният план беше Libra да бъде хеджирана с кошница от различни валути и държавни облигации. Впоследствие бяха предложени единици Libra, които са здраво свързани с отделните национални валути. Освен това бяха подобрени мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Досега обаче стъпките не са достатъчни, за да премахнат съпротивата срещу Diem.

48-годишният Маркъс планира да напусне компанията в края на годината. Стивън Касриел, бившият главен изпълнителен директор на Upwork Inc., който се присъедини към Meta през август 2020 г., ще поеме ролята на Маркъс като ръководител на Novi и други проекти за плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още