IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война не спря партньорството на Google и Huawei

Въпреки войната, която САЩ водят срещу китайския производител, Google продължава да работи с него в сферата на изкуствения интелект

13:35 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Huawei представи най-новия си смартфон миналата седмица, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света сподели информация и за още един продукт. Track AI обещава да свързва софтуер с устройствата на Huawei, за да позволи на “нетренирани специалисти” да диагностицират състоянието на очите.

Това, което липсваше в презентацията на китайската компания, беше работата на Google зад кулисите, пише Bloomberg.

Huawei Technologies е изградила Track AI, използвайки TensorFlow - пакет от софтуерни инструменти с изкуствен интелект, който е на Google. TensorFlow е с отворен код, така че всеки във всяка точка на света може да го използва, а Google не контролира достъпа до него.

И все пак творческият екип, който работи с рекламните клиенти на Google, е предоставил маркетингова помощ наHuawei, твърди говорителят на интернет гиганта Крис Брумит.

Тези екипи редовно работят с клиенти на Google, за да “направят възможно най-много с технологията, което води до идеи като тази”, допълва той, подчертавайки, че по проекта не са работили инженери на Google.

Говорител на Huawei е потвърдил партньорството.

Инициативата Track AI не е ключов стратегически приоритет за нито един от технологичните гиганти, но подчертава важните бизнес отношения, които Google се опитва да изгради с китайски компании като Huawei от десетилетия.

Изкуственият интелект е основна инвестиционна област и за двете компании, а диагностицирането на здравословни проблеми е едно от най-зрелите полета на работа за софтуера за разпознаване на изображения. Но въпросното сътрудничество се е случило в особено деликатен момент.

Huawei е обвинявана от администрацията на Доналд Тръмп, че представлява риск за националната сигурност, тъй като според САЩ извършва шпионаж в полза на Пекин. Компанията продължава да отрича тези обвинения. Усилията на Google в сферата на изкуствения интелект в Китай пък са обект на огромни критики от страна на американските военни.

Подкрепата на Google за Track AI може да бъде свързана с големия рекламен бизнес на американската компания, който обслужва и китайски играчи, тъй като Google иска да  достигне до клиенти извън страната, въпреки че бизнесът ѝ с търсачки остава блокиран в континенталната част на Китай. Макар че интернет гигантът не разкрива колко приходи генерира в Китай, Азия донесе около 15% от общите му приходи за миналата година.

Huawei и Google са работили заедно и преди. Базираната в Шънджън компания прави телефони, които използват операционната система на Google - Android, а извън Китай, тя разчита силно на приложенията на американския играч, включително Chrome и Maps.

През миналия юни обаче корпоративното им приятелство се оказа обект на политически критики. Петима американски сенатори написаха писмо до главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, посочвайки, че партньорството на компанията с Huawei “може да донесе сериозен риск за националната сигурност на САЩ и на американските потребители”.

Миналата седмица Пичай се срещна с представител на военните и с президента на САЩ Доналд Тръмп, които са критикували работата на технологичния гигант за Китай.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още