IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът на САЩ по WeChat може да не е толкова силен

Новината изпрати цената на акциите на Tencent с 4,2% нагоре

10:55 | 24.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Акциите на Tencent Holding записаха най-големия скок на цената си от две седмици, след като се твърди, че представители на Белия дом са уверили американски компании, че забраната за WeChat няма да е толкова голяма, колкото се опасяват, пише Bloomberg.

Стойността на книжата се повиши с 4,2% в Хонконг днес, тъй като източници, запознати с въпроса, обявиха, че администрацията на Доналд Тръмп лично се опитва да увери американски фирми, включително и Apple, че все още могат да правят бизнес с чат приложението на Tencent в Китай.

В последните дни представители на администрацията са се свързали с някои компании, осъзнавайки, че влиянието на абсолютна забрана на популярното приложение може да бъде опустошително за американските индустрии за технологии, търговия на дребно, игри, телекомуникации и други, коментират още източниците.

По-рано този месец мениджърите на различни компании искаха да увери инвеститорите, че заповедта, подписана от президента Доналд Тръмп на 6 август, може да се прилага само за операциите на WeChat в чужбина.

Забраната, която е част от усилията на Белия дом да обуздае растежа на китайски технологични гиганти като Huawei Technologies и ByteDance, изтри близо 66 млрд. долара от стойността на Tencent, макар че днешното възстановяване означава, че акциите трябва да възстановят още 22 млрд. долара от загубите.

Тръмп предизвика смут, като подписа заповедта, забраняваща на американски фирми да правят бизнес с WeChat. Объркването нарасна, когато инвеститорите се сблъскаха с точния текст на заповедта, която забранява „трансакции“ с китайската компания, което оставя вратичка на администрацията да разшири заповедта и отвъд САЩ. Книжата на Apple загубиха част от стойността си заради опасения, че това може да засегне продажбите на iPhone на най-големия ѝ пазар след САЩ.

И все пак рисковете остават, докато подробностите по заповедта на бъдат завършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Божееее, страшна ЗАВИСТ това бе! Американците са толкова нагли вече искат да си присвоят всичко, което им хареса направо с бухалките!!!Е няма такава лакомия като щатската да ме прощавате! руското приложения Фейсап и то изгоря....Тикток е гогтина като разбрах, че щати еще го унищожават и си го свалих веднага!!!! Суперзабавно е....и уичат свалих вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Сащ се отказаха да удрят с томахавките, и взеха да удят чатове и тиктоци :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още