Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Vision Fund на SoftBank загуби 4 млрд. долара от залога си на Didi

И други инвестиции на Vision Fund в Китай са изправени пред регулаторен натиск

Vision Fund на SoftBank загуби 4 млрд. долара от залога си на Didi

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Най-големият залог за китайските технологии от страна на Vision Fund на SoftBank сега е за загуба от 4 млрд. долара, тъй като властите в Пекин наказват групата Didi Chuxing за предполагаеми пропуски в сигурността на данните на фона на листването ù в Ню Йорк. 

Още по темата

20,1-процентовият дял на Vision Fund в приложението за таксита, за което той плати 11,8 млрд. долара през 2019 г., сега струва 7,8 млрд. долара, след като китайският регулаторен натиск удари бизнес перспективите на Didi, намалявайки пазарната му стойност почти наполовина, изчислява Financial Times.

Дни след инициирането на проверката в Didi, китайските регулатори на киберпространството се насочиха към внимателно проучване на Full Truck Alliance, подкрепен от Vision Fund, в резултат на което акциите му, листнати в САЩ, се обезцениха с 43% от началото на юли.

И други инвестиции на Vision Fund в Китай са изправени пред регулаторен натиск. Keep, най-популярното фитнес приложение в страната, наскоро оттегли плановете си за първично публично предлагане в САЩ, докато стартъпът за онлайн обучение Zuoyebang може да бъде засегнато от строги ограничения върху бизнес модела на домашния сектор за обучение.

SoftBank започна да натрупва своя дял в Didi през 2015 г. и оцени стойността на един транш с акции на 900 млн. долара, когато продаде дела на Vision Fund през 2019 г. 

Убийствата на две жени пътници от шофьори на Didi през 2018 г. предизвикаха възмущение от страна на обществеността и регулаторни действия срещу компанията и оказаха влияние върху оценката на стартиращата компания, забавяйки публичното ѝ предлагане с няколко години.

Didi също така генерира няколко отделяния, като например на своето подразделение за споделени велосипеди, което SoftBank също подкрепи със стотици милиони долари. SoftBank също така инвестира в подразделението за автономно управление на Didi.

Още по темата

Vision Fund в един момент се надяваше да продаде своя дял от Didi в рамките на американското публично предлагане, което според банкери и инвеститори може да оцени компанията на 100 млрд. долара. Но той отложи тези планове, тъй като високата оценка на стартъпа се понижи, твърди източник, запознат с въпроса. Фондът отказа коментар пред FT.

Въпреки че Vision Fund отчете загуба на хартия на Didi на стойност 4 млрд. долара, стойността на много от технологичните инвестиции извън Китай се покачи на фона на процъфтяващите публични пазари. А освен това цената на акциите на Didi може да се възстанови, когато регулаторните въпроси бъдат уредени, въпреки че анализатори и адвокати предупредиха, че разследването едва ли ще е бързо.

Vision Fund на стойност 100 млрд. долара беше предназначен да диверсифицира географския отпечатък на SoftBank, тъй като основателят Масайоши Сон призна необходимостта от намаляване на тежката експозиция на групата към Китай, особено на фона на участието в Alibaba, което представлява 43 процента от общия ѝ дял.

Акциите на Alibaba поевтиняха с 35% от рекордно високите си стойности през октомври след спирането на IPO на сестринската ѝ финтех компания Ant за 37 млрд. долара през ноември, което би било най-голямото досега, и правителствена кампания за „коригиране“. 

Ли Чъндън от фокусирания към технологиите мозъчен тръст Haitun казва, че оценките ще спаднат, тъй като Хонконг се превръща в основно място за листване на китайски технологични компании.

„Китай е огромна част от глобалната инвестиционна стратегия на SoftBank, така че всичко това ще повлияе на възвръщаемостта на инвестициите им“, казва той. „SoftBank може да е инвеститорът, който да поеме най-големия удар от този кръг на регулация“.

Миналата седмица китайското министерство на държавната сигурност и шест други правителствени ведомства обявиха, че ще разположат следователи в офисите на Didi, за да проведат разследване за сигурност, след като компанията продължи с плановете си за своето IPO в Ню Йорк срещу желанията на регулатора на киберпространството.

Китайската администрация за киберпространство премахна и основното приложение на Didi и 25 свързани услуги от местните магазини за приложения и спря регистрациите на потребителите.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Xiaomi: Устройствата ни не цензурират потребителите