IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високочестотната търговия е подхранила вчерашния кратък срив на индексите в САЩ

При първи признак на криза (а понякога и при липса на такава) компютрите се изтеглят от пазара, оставяйки дупка сред купуващите и продаващите, твърдят трейдъри

20:34 | 24.04.13 г.
Високочестотната търговия е подхранила вчерашния кратък срив на индексите в САЩ

Един страховит, макар и фалшив туит – и Dow Jones бързо се срина със 140 пункта, или приблизително 1%. Мнозина веднага насочиха пръст към високочестотната търговия за този рязък спад, коментира CNN Money.

Dow Jones се възстанови бързо, но рязката разпродажба само подчертава колко разрушителна може да бъде високочестотната търговия, осъществявана от компютри. Standard & Poor's 500 за минути изтри 121 млрд. долара от пазарната си капитализация.

През акаунтите за високочестотна компютърна търговия се извършват приблизително 50% от всички сделки, осъществявани на фондовите борси в САЩ. Процентът е малко по-нисък от този преди няколко години, но трейдъри твърдят, че надмощието му се усеща в по-голяма степен, а дребните резки сривове с последващите възстановявания са се превърнали в твърде познати ежедневни явления.

„Това показва ахилесовата пета на пазарната структура, която има за свой гръбначен стълб високочестотната търговия“, заяви Сал Арнук, съизпълнителен директор за търговията в  Themis Trading.

Трейдъри и анализатори заявиха, че при първи признак на криза (а понякога и при липса на такава) компютрите се изтеглят от пазара, оставяйки дупка сред купуващите и продаващите. На практика ликвидността пресъхна дори по-бързо след фалшивия туит вчера, отколкото по време на кошмарния срив с последвалото възстановяване от 2010 г., когато не стана ясно какво ги е предизвикало.

Ерик Хънсейдър, основател на Nanex – компания, която проследява поведението при сключването на сделки - заяви, че пазарната реакция на вчерашния случай показва, че търговията е станала още по-бърза през последните години.

„Един туит е в състояние да нанесе повече щети на ликвидността на нашия пазар, отколкото моментален срив“, посочи Хънсейдър. Определени търговски сегменти бяха претоварени и сделките не бяха обявени в продължение на 4 минути, добави той.

През последната година и половина технически проблеми помрачиха първичните публични предлагания на Facebook и борсата BATS, а в понеделник Google стана обект на необясним срив и последвало възстановяване. Той продължи само няколко секунди, но показва уязвимостта на пазара в епохата на високочестотната търговия.

От американската Комисия за ценните книжа и борсите, Nasdaq и NYSE са отказали да коментират вчерашния случай пред CNN Money.

Говорител на BATS определи срива като „непредставляващ проблем за търговската общност“ и посочи, че борсата не е получила обаждания от потребители по повод на този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още