IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на гей-геймърите

Гей-геймърите се борят за собствено пространство, коментира 26-годишният независим издател на игри Мат Кон

10:39 | 23.02.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Възходът на гей-геймърите

В "Looking", новия комедиен сериал на HBO, в който се разказва за гейовете в Сан Франциско, един красив, необвързан и малко задръстен младеж на име Патрик излиза на срещи с поредица от успели в кариерата си мъже.

По време на една особено неловка вечеря с лекар Патрик обяснява с какво изкарва прехраната си, а признанието му е посрещнато с подигравателна усмивка. "Не става ли въпрос само за няколко хлапета, които играят хокей и се спускат по пързалки?" пита лекарят. "На колко години си?".

Патрик е дизайнер на видео игри в несъществуваща технологична компания. Той прекарва дълги часове в работа по продукти като Naval Destroyer (който той шеговито нарича Anal Destroyer, когато колегите му не са наоколо). Част е от онова, което в реалния живот е една често подлагана на подигравки, но изключително печеливша индустрия за около 5 млрд. долара в САЩ. В нея работят 32 000 души, а служители на средно ниво като Патрик могат да изкарват по над 100 000 годишно плюс бонуси при предаването на проектите, пише Businessweek. 

Повечето от тези дейности са съсредоточени в Района на залива в Сан Франциско - едно от местата с най-много гейове в Америка, а в индустрията със сигурност няма недостиг на гейове, лесбийки и транссексуални служители. Въпреки това "Looking", чиято премиера бе на 19 януари и до момента привлича по около 400 000 зрители седмично, е първото представяне на мъжете като Патрик в телевизионен сериал. Според Джонатан Гроф, който е гей и изпълнява ролята на Патрик, в бранша има истинска общност от гей геймъри, които поддържат контакт помежду си, правят купони и излизат заедно.

Логично тази група от гей геймъри или gaymer-и, както се наричат някои от тях, се събират за първи път зад удобната преграда на компютърния екран. Уебсайтът gaygamer.net е маргинално популярен при създаването си през 2006 г.; много от феновете му вече са се преместили във форуми в reddit.com, където е възможно да създават най-различни дигитални общности на буквално всякакви теми. В една от тях, наречена gaymers, около 32 000 души предлагат препоръки за устройства, споделят си кодове, с които могат да се събличат по-привлекателните герои в игрите и набират съотборници за новите MMORPG (massively multiplayer online role-playing gamе - жанр онлайн компютърна ролева игра с голям брой играчи, б. ред.) като World of Warcraft и Final Fantasy.

"Гей-геймърите се борят за собствено пространство", коментира 26-годишният Мат Кон, независим издател на игри. Той отбелязва, че сюжетите на игрите масово са хетеросексуални, а играчите онлайн имат навика често да се обиждат с хомофобски епитети. "Те искат да покажат, че са фенове и разбират от игри и да споделят, че някой герой им харесва без някой да ги нарича с обидни думи или пък да ги кара да се чувстват ужасно." Когато сайтът Gamers Against Bigotry е създаден през 2012 г., той почти веднага е хакнат и обсипан с подобни обиди.

Кон се присъединява към Reddit през 2011 г. и бързо разбира, че има десетки хиляди като него, които "не бива да се чувстват сами". Той създава Facebook група, наречена SF Gaymers, чрез която организира срещи в Долорес Парк в Сан Франциско между стотици познати, на които те обсъждат любимите си видео игри и играят аналогови игри. Скоро осъзнава, че онова, което търсят тези хора е собствена сбирка.

През лятото на 2012 г. Кон създава страница на уебсайта за краудсорсинг Kickstarter за първата GaymerX - двудневна среща в Сан Франциско, където "да се покаже истинският спектър на геймърите, които съществуват". Целта била да се съберат 25 000 долара, но само за един месец общо 1500 поддръжници дарили над 91 000 долара. Събитието, провело се миналия август, е първата среща, финансирана чрез Kickstarter. Билетите били разпродадени напълно и донесли приходи от 175 000 долара от 2300 gaymer-и, дошли от далечни страни като Австралия, за да се включат в събитието. Един от присъстващите дори направил изненадващо предложение за брак на приятеля си пред цялата аудитория. Те си разменили пръстени, вдъхновени от Portal - игра, която двамата играят заедно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Добронамерено предполагам, че статията е изолирана проява на лош вкус, "изпускане" или "грешка".Нищо "инвесторско", не виждам в нея, дори не става за life style или ня`къв дайджест...Такива статии ще предизвикват само подобни рекламни спамове, като долния или загуба на читатели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
`Що не `земеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още