IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows 10 продължава да расте, но по-бавно

Въпреки доминацията на настолните компютри уеб браузърите на Microsoft продължават да бъдат засенчвани

09:04 | 02.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растежът на Windows 10 продължава, макар и бавно, показват най-новите данни на NetMarketShare. Статистиката за месец април показва, че най-сетне Windows 7 вече не е инсталиран на повечето компютри, спадайки до пазарен дял от 48,79%. Windows 10 отчита лек ръст до 14,35% (от 14,15%), а Windows XP пада под 9,66%.

Използването на Windows 8.x остава до голяма степен стабилно (12,11% в сравнение с 12,01% през март), но балансът между Windows 8 и Windows 8.1 (9,16% надолу от 9,56%) се измества леко, като по-старата версия отбелязва лек ръст (2,95% , в сравнение с 2,45%). Пазарният дял на OS X се увеличава леко, и Linux отчита малък спад.

Linux може да се намери само на 1,56 процента от компютрите (спрямо 1,78%), докато операционната система на Apple е инсталирана на 9,19% (от 7,78%). NetMarketShare съобщава, че Windows Vista е инсталирана на почти толкова компютри, на колкото има и Linux (1,34%).

Въпреки своята доминация на настолните компютри уеб браузърите на Microsoft продължават да бъдат засенчвани от конкуренцията. Windows 10 може и да е инсталиран на повече от 270 милиона компютри, но изглежда, че само малка част от тях са с Microsoft Edge - тя заема само 3,85 на сто от пазара. На най-новата версия на Firefox се падат 5,21%, а Chrome направо изяжда 21,79% от пазара. Internet Explorer 11 остава най-популярната версия на предшественика Edge, като заема 19,87%.

Докато Microsoft несъмнено може да бъде щастлива, че потребителите продължават да преминават към Windows 10, забавянето в растежа е повод за притеснения. Компанията възлага надежди на пускането на юбилейния ъпдейт на Windows 10 през това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
gygabite
преди 7 години
И какво е хубаво на нарастващия дял на 10 спрямо 7? Една сравнително стабилна и удобна система (7) се заменя принудително от нещо, което още не е изпипано добре, създава неудобства на потребителите и освен това е натоварено с лошо име заради шпионските си наклонности. Хората обичат стабилност, постоянство, предсказуемост. Вместо това им се пробутва насилствен "прогрес", за да си купуват нови по-мощни компютри. Порочен омагьосан кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Между другото тоя тотален Big Brother може много успешно да се използва и като.... операционна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още