IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг: Фалшиви новини във Facebook не са повлияли на изборите

Подобно твърдение показва „дълбока липса на емпатия" към лагера на Тръмп, смята главният изпълнителен директор на социалната мрежа

09:32 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг отхвърля идеята, че фалшиви новини в социалната мрежа са повлияли на президентските избори в САЩ и заявява, че алгоритъмът на социалната мрежа не е проблем за сайта, предава Bloomberg.

След победата на Доналд Тръмп съоснователят на компанията бе призован да отговори на критики от хора, които твърдят, че компанията е позволила да се споделя невярна информация в сайта и че алгоритъмът поддържа тенденцията да разпространява гласове, които хората искат да чуят, вместо да осигури пълна картина на това, което се случва. 

Говорейки по време на конференцията Technonomy в Халф Мун Бей, Калифорния, Зукърбърг заяви, че компанията със сигурност работи над подобряване на новинарския поток, но добави, че фалшивите истории са една малка част от споделеното съдържание.

„Това да повлияе на изборите по някакъв начин – това е доста налудничава идея", каза той. По думите му хората са гласували на базата на своя житейски опит, а всяка мисъл, че фалшиви новини са допринесли за резултата, издава „дълбока липса на емпатия" към лагера на Тръмп.

Facebook постоянно изучавал ефекта от своя новинарски поток. Зукърбърг твърди, че идеята, че той предпазва хората от различни становища, е погрешно схващане, а за него е трудно да промени това схващане.

"Всички изследвания, които сме направили, предполагат, че това не е наистина проблем'', каза Зукърбърг. Потребителите имат приятели в социалната мрежа с различни мнения, но изследванията на Facebook показвали, че са склонни да игнорират техните мнения. „Най-големият филтър в система не е липсата на различно съдържание, а това да не кликнете върху него", поясни той.

Запитан за резултатите от изборите, Зукърбърг каза, че страната има много неща за вършене, независимо кой е президент.

„Едно нещо обаче се забравя, а то е, че повечето напредък в човешката история е постигнат от частните лица, а не от правителствата. Прогресът ще продължи“, заяви той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още