Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Специални предложения

ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на ценна библиотека

Застрахователното дружество финансира проект за дигитализация на редки книги от XVII и XVIII в. и от епохата на Българското Възраждане

ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на ценна библиотека

Снимки: Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“

ЗАД „Армеец“ дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Дарението на застрахователното дружество е на стойност 15,2 хил. лева, като средствата ще бъдат използвани за осигуряване на необходимата техника  и ресурс, с които да заработи дигиталната библиотека.

Още по темата

Проектът  е от голяма национална значимост, защото ще съхрани ценен книжен фонд, събиран и обогатяван няколко столетия, съобщиха от  ЗАД „Армеец“. Компанията подчертава, че с дарението се следва патриотичната мисия на дружеството да съхранява спомена за миналото и богатата история на страната ни.

Софийската духовна семинария е наследник на книжния фонд на Самоковската духовна семинария, съществувала още през Възраждането. В библиотеката се съхраняват редки и ценни книги от XVII в. и XVIII в. и от епохата на Българското Възраждане.

Богатото книжовно наследство съдържа и уникални издания от чужбина, предимно от Руската империя, които са в единствен екземпляр за България и много рядко срещани извън границите на страната.

Благодарение на дигиталната библиотека, те ще могат да бъдат запазени за поколения наред.

Съхранението на историческото минало и паметниците на културата винаги е било част от корпоративната социална на отговорност на ЗАД „Армеец“.

През годините дружеството подкрепи и реализира редица проекти, като серията исторически документални видеопоредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“ са част от тях.

Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост за всеки българин.

Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД „Армеец“ ги предоставя за безплатно ползване за образователни цели. По време на дистанционното обучение в училищата, което беше наложено заради пандемията от коронавирус, част от уроците по история се преподаваха благодарение на тези видеа.

Подпомагането на библиотечния фонд на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ е поредната крачка, която ЗАД „Армеец“ прави, за да подпомогне запазването на българските история, дух и култура.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Специални предложения
ЧЕЗ: Над 100 хил. домакинства и фирми в София ще имат по-сигурно електрозахранване