IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията в Китай по талисмана на Олимпиадата стигна и до полицията

Пухкавата малка панда Бин Дуън Дуън се продава на вторичния пазар за до 500 долара

14:23 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Дебела плюшена панда се превърна в абсолютна сензация в Китай. Почитатели на малкото животинче се редят на опашки при минусови температури само за да имат шанса да купят талисмана на Зимните олимпийски игри.

Тези, които не искат да чакат, пък плащат до 17 пъти цената на дребно за играчката, носеща името Бин Дуън Дуън. Цената е нараснала толкова на вторичния пазар – играчки се продават за до 500 долара – че полицията отправи предупреждение да се внимава с покупките. Само до сряда са били санкционирани трима души при акция срещу високите цени.

Началото на Олимпиадата на 4 февруари помогна за още по-голямото увеличение на цената и манията по пандата. Социалните медии са изпълнени с изображения на талисмана, който танцува на церемонията при откриването, и със смешни клипове как едва минава през врати. Клип, в който китайският президент Си Дзинпин предлага на принца на Монако Алберт Втори да занесе у дома играчки за двете си деца, още повече увеличи популярността на Бин Дуън Дуън.

Допълнително усложняване на ситуацията е недостигът на количества. Тъй като церемонията по откриването бе по средата на едноседмичните празненства по случай Китайската нова година, много от фабриките, произвеждащи играчката, бяха затворени точно когато търсенето е най-голямо.

Манията около пухкавата панда застигна и пресконференция на комитета по организирането на игрите. На брифинг на 6 февруари говорителят на Пекинските зимни олимпийски игри обяви, че се взимат мерки за успокояване на ситуацията. „Полагаме усилия да координираме производството и снабдяването на Бин Дуън Дуън“, коментира Жао Уейдун.

Акциите на Beijing Yuanlong Yato Culture Dissemination Co., един от няколкото лицензирани производители на талисмана, поскъпнаха с 10-процентния дневен максимум за трети пореден ден на борсата в Шънджън в сряда. Компанията, която прави плюшените играчки и значки с пандата, обяви, че производството отново е на пълни обороти. Листнатата в Шанхай Cultural Investment Holdings Co., друг лицензиран производител, също отбелязва поскъпване на книжата с позволения дневен максимум за трети пореден ден.

Обратно в Пекин – 54-годишният Дун Йенсюе чака на опашка пред официалния магазин на Олимпиадата в търговската част на града, оборудвайки се предварително със стол, храна и бира. Дун казва, че по-рано е чакал две вечери поред, за да може да купи само една панда за своя племенник. Той обаче не се отказва и отново иска да си пробва късмета във вторник следобед, въпреки че по високоговорителя пред магазина се върти съобщение, че играчката е изчерпана.

„По-скоро бих си пийнал вкъщи по това време“, казва Дун, но допълва, че все пак децата искат пандата „толкова много“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още