IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas гледа предпазливо към края на годината заради пандемията

Компанията очаква спад на приходите през четвъртото тримесечие

11:52 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският производител на спортни стоки Adidas очаква приходите му от продажби да се свият през последните три месеца на годината, въпреки че прогнозира завръщане към растежа в Китай. Причина за този песимизъм е завръщането на блокадите заради коронавируса, предава Ройтерс.

Приходите за третото тримесечие, като се изключат валутните колебания, са спаднали с 3% до 5,96 млрд. евро, докато оперативната печалба се е свила с 12% до 784 млн. евро. Данните са над средната прогноза на анализаторите за 5,91 млрд. долара приходи и 723 млн. долара печалба.

Adidas очаква подобен спад на приходите от продажби и през четвъртото тримесечие, ако се има предвид, че над 90% от магазините ѝ останат отворени, а броят на купувачите не бъде засегнат прекалено от новите блокади. Около 93% от търговските ѝ обекти в момента работят.

„Въпреки че в началото на тримесечието бяхме на път към растеж през четвъртото тримесечието, влошаването на пандемията в много региони по света отново изисква търпение и подкрепа“, твърди главният изпълнителен директор Каспър Рорстед.

Акциите на Adidas стартираха днешната борсова сесия с 2,5% понижение на цената.

Продажбите на марката Reebok са намалели със 7 на сто. Adidas отказва да коментира излязла по-рано този месец статия в списание, че планира да продаде Reebok, която не успява да постигне успехи, откакто беше придобита от Adidas през 2005 г.

Германският гигант очаква да се върне към растежа в Китай, Хонконг, Макао и Тайван през четвъртото тримесечие, въпреки че същият период на миналата година беше силен. Освен това компанията обяви, че оперативната ѝ печалба за четвъртото тримесечие ще е между 100 и 200 млн. евро.

Приходите от продажби в Европа са се увеличили с 4% през третото тримесечие, но в Северна Америка са спаднали с 1%, а в Китай, Хонконг, Макао и Тайван – с 5 на сто, след като първоначалният скок на търсенето след вдигането на рестрикциите е отшумял. Приходите от онлайн продажби обаче са скочили с 51%.

Германският конкурент Puma отчете силно възстановяване на приходите в Европа, Северна и Южна Америка през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още