IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият лидер на Macy's: И през 2021 г. ще се затварят магазини

Лошите новини за индустрията на дребно далеч не са зад гърба ни, твърди Тери Лундгрен

15:31 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Свързаните с коронавирусната пандемия проблеми в индустрията за търговия на дребно да продължат и през следващата година, което потенциално ще доведе до повече затваряния на магазини. Това очаква бившият главен изпълнителен директор на Macy’s Тери Лундгрен, цитиран от CNBC.

„Все още не сме готови... Ще научим повече, когато преминем през празничния сезон“, коментира Лундгрен. „Търговците на дребно, които имат слаби счетоводни баланси днес, няма да могат да си отдъхнат през януари. Ще става все по-трудно. Когато обемът на покупките се срине значително след Коледа, разходите ще си останат“.

През 2020 г. е обявено затварянето на над 11 хил. търговски обекта, сочи доклад на компанията за недвижими имоти CoStar Group. Това се случи и докато пандемията насърчи насочването към онлайн пазаруването – тенденция, която беше очевидна и през празничния сезон. По време на Черния петък миналия месец например онлайн разходите скочиха с 22% на годишна база, сочат данни от Adobe Analytics.

„Този филм не е приключил. Подозирам, че ще станем свидетели на още затваряния през 2021 г.“, посочва Лундгрен, който беше главен изпълнителен директор на Macy’s от 2003 до 2017 г. Той се оттегли от борда на директорите през 2018 г.

Това могат да са лоши новини както за малките, независими търговци на дребно, така и за по-големите компании в несигурно икономическо положение, твърди Лундгрен. Въпреки това той смята, че бизнесите с физически магазини, които ще надживеят пандемията, ще спечелят.

„Всъщност те ще имат възможност отново да се разраснат“, посочва Лундгрен, допълвайки, че този момент не е на не повече от 6 месеца от сегашния.

Въпреки че пандемията и икономическите ѝ последици бяха основни причини за затварянията на магазини през тази година, Лундгрен смята, че има и друга причина броят им да е толкова голям – защото в Съединените щати има твъре много търговски обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още