IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовник за 550 000 долара

Колумнист на Bloomberg View остава удивен от факта, че нещо, което ти казва времето, може да струва колкото минималната заплата в Щатите за 36 години

13:07 | 22.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Постоянно чуваме детайли за охолните навици на мултимилионерите, пише колумнистът на Bloomberg Бари Ритхолц. Вероятно това се случва по-често, отколкото бихме искали. Като например това, че магазините за луксозна бижутерия Tiffany & Co. разполагат с тайна стая за най-платежоспособните си клиенти. Когато плащаш 20 млн. долара за огърлица, смята вицепрезидентът на компанията, бихте искали поне малко дискретност, нали?

Или пък великият "казус" с Lamborghini Aventador Roadster. Дори да можеш да си го позволиш, не можеш да го имаш, защото всички са разпродадени. Е, винаги можеш да се сдобиеш с Ferrari LaFerrari за 1.4 млн. долара или да заложиш на нещо по-скромно - Bentley Continental GT или Ferrari California T, и да слушаш подигравателните хихикания на съседите си, които са също са част от онези митични 0.01% от населението на Земята.

Наскоро стана ясно, и че апартаментът на върха на “Улуърт билдинг” в Ню Йорк се продава за рекордните 110 млн. долара. Оказва се, че това е сравнително изгодна сделка, имайки предвид, че имението “Хамптънс” във Великобритания наскоро се продаде за 147 млн. долара. Какво му плащаш?

Но нито огърлиците, нито именията могат да те шокират с цената си, както може да го стори един часовник. Става въпрос за Greubel Forsey GF05, който се продава за скромната сума от 549 000 долара. За сравнение, това е близо тройно по-висока сума от средната цена на жилищата в Щатите (207 000 долара), както и 36-годишната минимална работна заплата. И то за нещо, което просто те информира колко е часът.

В последните дни на финансовата криза и в самото начало на бавното и болезнено икономическо възстановяване, покупки като тези бяха приемани като нещо срамно и цинично, имайки предвид бездната от несигурност, над която се беше надвесила огромна част от света. Безкрайната тъмнина сложи край на известна част от разточителните харчове на най-богатите, които оформят 0.01% от населението на света. Продажбите на суперлуксозни стоки намаляха, а хората сякаш започнаха да преосмислят живота и приоритетите си.

Откакто обаче американският фондов пазар започна да се стабилизира и отчете увеличение от близо 200% в оборота си, мултимилионерите се окуражиха и се завърнаха в охолния си начин на живот. И кой може да ги съди, при положение, че от Федералния резерв на САЩ изнесоха информация за нетната стойност на домакинствата в страната – 81.8 трилиона долара.

Представете си колко суперскъпи коли, къщи и часовници има в тази сума.

Но какво означава безразсъдното харчене в действителност? Дали американската икономика най-сетне се е възстановила след 5 годишна борба с последиците от кризата? Дали фриволността с огромни суми пари говори за някакъв вид мания?

Нямам идея, пише авторът. Но наистина е притеснително, когато видиш най-заможните хора на планетата да живеят по същия начин, както живееха през 1999 г.

 

 
 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още