Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стил

Gap ще затвори 350 магазина

Компанията ще се фокусира върху онлайн продажбите и в търговски обекти извън моловете

Gap ще затвори 350 магазина

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Gap нарасна с близо 14%, след като компанията за търговия на дребно обяви, че планира да намали броя на магазините си с около 350 и да се насочи към бизнес модел, който е движен от електронната търговия и обектите извън търговските центрове, пише CNBC.

Компанията, която включва веригите Gap, Old Navy, Banana Republic и Athleta, сподели стратегията си по време на конференция с инвеститори. Фирмата заяви, че очаква да затвори близо 30% от магазините на Gap и Banana Republic в Северна Америка до края на фискалната 2023 г. Докато това се случи, тя планира да генерира около 80% от приходите си от онлайн търговия и обекти извън моловете.

По думите на Gap около 75% от планираните затваряния на магазини в Северна Америка ще бъдат завършени до края на фискалната 2021 г.

Още по темата

Компанията преоценява и европейския си бизнес и може да се раздели с част от магазините си и там. Тези промени ще помогнат на Gap да се върне към „печелившия растеж“ през следващата година, обяви компанията.

Gap, подобно на други компании, опериращи в молове, се сблъска с много проблеми по време на коронавирусната пандемия. Тя се насочи към нови начини, чрез които да подкрепи продажбите си, включително чрез производството на защитни маски и превръщането на част от магазините си в разпределителни центрове за онлайн поръчки. Нейните маски, които се продават както единично, така и в комплекти, генерираха 130 млн. долара приходи от продажби през последното тримесечие.

Онлайн продажбите и марката за спортни дрехи Athleta се оказаха лъч светлина за компанията по време на пандемията. Нейните онлайн продажби скочиха с 95%, а през второто тримесечие, което завърши на 1 август, компанията привлече 3,5 млн. нови клиенти. Athleta беше единственият бранд на фирмата, който отчете ръст на приходите.

Освен това през юни Gap обяви, че е сключила сделка с Кание Уест за създаването на ексклузивна модна линия – ход, който доведе до скок на стойността на акциите.

Докато компанията за търговия на дребно търси начини за възстановяване и как да остане адекватна на пазарните изисквания във времена на световна здравна криза, директорите на Gap обявиха, че правят промени в част от марките. Banana Republic, известна с дрехите си, подходящи за работа, като рокли и костюми, ще има по-различен асортимент – удобни дрехи за вкъщи, спортни модели и дори пижами. Идеята е брандът да се върне към обичайните си стоки, когато повечето хора започнат отново да посещават офисите.

Едноименният бранд Gap е едно от слабите места за компанията майка. По думите на лидерите на бизнеса в рамките на следващите три години около 80% от търговските обекти на тази марка ще бъдат извън моловете.

Книжата на Gap достигнаха 52-седмичен връх от 21,65 долара в четвъртък. Цената на акциите приключи борсовия ден на ниво от 21,15 долара, или с 12,7% нагоре, а от началото на годината е нараснала с 21%. Пазарната капитализация на компанията е 7,9 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Стил
H&M отправя поглед отвъд пандемията