IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Копа Америка и Евро 2016 в цифри

Футболното първенство в Южна Америка вече започна, а европейското стартира тази седмица. Приличат ли си обаче двете състезания?

17:23 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отборът на Мексико.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Отборът на Мексико. Снимка: архив Ройтерс

Футболното първенство на Южна Америка – Копа Америка, обикновено се случва на всеки четири години и макар че миналата година вече се проведе, състезанието се завръща и през 2016 г. по случай стогодишнината на CONMEBOL – Южноамериканската футболна конфедерация.

Първият мач бе на 4 юни между САЩ и Колумбия, който завърши с победа за южноамериканската страна, коментира Statista. Футболът обаче ще бъде основна тема и от другата страна на Атлантика, след като на 10 юни започва и Европейското първенство по футбол.

Какви са приликите между двете състезания?

Графиката днес представя именно сравнение между двете първенства. Тя сочи, че има сериозна разлика между средната цена за футболист в първенствата. Докато в Копа Америка футболистите струват средно по 5,80 млн. долара, в Евро 2016 цената е почти двойно по-висока – 10,09 млн. долара.

За сметка на това обаче най-скъпият футболист идва именно от Южна Америка – Лионел Меси, който се оценява на 134 млн. долара. Най-скъпият състезател в Европа пък е Кристиано Роналдо с оценка за 123 млн. долара.

Европейското първенство отново си връща лидерската позиция от гледна точка на най-ценния отбор, а именно Германия с 629,4 млн. долара. В Южна Америка това е Аржентина с оценка от 591,5 млн. долара.

Безспорен лидер от гледна точка на броя победи в първенствата обаче е Уругвай с цели 15. В Европървенството първото място по този показател си делят Испания и Германия – всяка с по три победи.

Infographic: How The Copa America And Euro 2016 Measure Up  | Statista

Още графики можете да разгледате тук

Междувременно спортният сайт Gol.bg стартира специална секция за Евро 2016.

Освен богата и актуална информация за всичко, което се случва на Евро 2016, Gol.bg ще възнагради най-големия майстор в прогнозите в Груповата фаза с два билета за финала на футболния спектакъл. Познавачът на футболните резултати ще получи и два самолетни билета от медийна група Investor, част от която е Gol.bg. Втората голяма награда е за победителя в генералното класиране на играта с прогнози, който ще получи 55" 3D LED телевизор. Условията за участие са достъпни ТУК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още