IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gucci губи блясъка си

Уникалността на продуктите на марката остава в миналото, след като тя отваря все повече нови магазини

10:46 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните няколко години 35-годишната Хелън Нонини, изпълнителен директор от Милано, е продала по-голяма част от любимите си чанти Gucci и аксесоари. Тя се е отървала дори от голяма пътна чанта Gucii, която получава като подарък. Пише Wall Street Journal.

"Просто не искам да бъда категоризирана“, твърди Нонини. „Не искам никой на улицата да изглежда като мен и да знае кой точно е създал чантата, която нося, или колко съм платила за нея. Напоследък тя харесва друга марка, която не е чак толкова известна – Bottega Veneta.

Печелейки обратно клиенти като госпожа Нонини, много от които не се вълнуват от най-прочутите луксозни марки, е важна и трудна бика за Gucci, чийто растеж се забавя.

В четвъртък компанията майка на Gucci – Kering, заяви, че продажбите на марката през третото фискално тримесечие са намалели с 1,6% в сравнение със същия период миналата година. Общите продажби на луксозния конгломерат нарастват с 3,3% до 2,6 млрд. евро.

Тези резултати са част от продължаваща тенденция. Според консултантската фирма Bain ръстът на глобалните продажби на аксесоари като чанти и обувки се забавя. През миналата година той беше 7%, а през 2012 г. - 16%. През тази година се очаква ръстът да е 5%.

Проблемите на Gucci, чиито магазини и харесвани стоки помагат за възхода на луксозните мегабрандове от 15 години, показва някои от проблемите, които големите марки срещат днес – как да се поддържа тази аура, докато се запазват обемите, за които инвеститорите жадуват.

Купувачите на луксозни стоки са капризни и почти всяка марка от висок клас е поставена пред предизвикателството да поддържа продукти, които са едновременно ексклузивни и по-достъпни – две неща, които изглеждат трудно съвместими. Усилията на Gucci в тази посока доведоха до широк диапазон на цените и продуктите ѝ, което наруши имиджа ѝ на марка, характеризираща се със своята изключителност, твърдят анализаторите.

Серия от фактори – включително антикорупционните мерки в Китай, руските санкции и икономическите проблеми в Европа, отчасти са виновни за проблемите на някои луксозни марки. По-нови марки като Delvaux и Celine на LVHM привличат взискателни клиенти, които предпочитат нещо различно от добре известните модни лога.

Брандове като Louis Vuitton, Gucci и Prada, които вече са наложени на пазара, се сблъскват с по-слаби продажби.

През 2013 г. Louis Vuitton отчете стагниращи продажби след години на ръст от над 10%. Gucci започна да усеща тези промени още миналата година. През първата половина на 2014 г. продажбите на марката спаднаха с 4,5%, което е значително по-малко от годишния ръст от 17% през 2010 г. Миналата година отчете продажби в размер на 3,56 млрд. евро, с 1% по-малко от 2012 г.

„В момента компанията има твърде много продукти, твърде големи магазини, а ценовият диапазон е прекалено широк в сравнение с другите луксозни марки“, твърди Пиер Франсоа Ла Луе, председател на френската консултантска компанията Nelly Rodi. “Нейните продукти не са толкова уникални, колкото бяха преди“.

Стратегията на Gucci за дистрибуцията учуди мнозина. Компанията отвори нови магазини по цял свят. В резултат на това се стигна дотам, че продуктите, особено чантите на компанията, са толкова разпространени, че не могат да бъдат продадени.

В момента компанията обновява глобалната си мрежа от магазини и дори мести някои от бутиците си. Gucci твърди, че бизнесът в Китай се стабилизира.

"Нужни са значителни усилия за промяна на позиционирането на гигант като Gucci и същевременно той да продължи да расте“, твърди главният изпълнителен директор на Gucci Патрицио ди Марко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още