Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стил

Идва ли време за "ечемично вино"?

Това е комплексен и отчетлив стил бира, който притежава множество характерни за виното черти

Идва ли време за "ечемично вино"?

снимка: Ройтерс

Методите за производство на бира могат да бъдат доста различни и свободни за разлика от тези за дестилиране на други видове алкохол. Бърбънът например трябва да отлежава в дъбови бъчви, шотландското уиски също трябва да отлежава в дъбови бъчви поне 3 години. За разлика от тях различните бирени стилове нямат такива изисквания, пише Bloomberg.

Подвеждащото наименование „ечемично вино“ се е получило заради някои типични за виното характеристики на този стил бира – по-висок алкохолен градус, който е двойно или тройно по-голям от стандартния бирен градус. Също като виното тази бира може да отлежава в бутилка и да подобрява вкуса си. Това отлежаване може да продължава цели десетилетия.

Силният алкохолен градус на ечемичното вино идва от специфичната му технология и рецепта, при която се използва специфичен ечемик (същият, който се използва за дестилирането на бърбън) и който придава специфичен цвят на напитката. Той може да варира от кехлибарен, през махагонов до черен.

Този силен ейл е съществувал под различни форми още от Античността. В Древна Елада се е наричал κρίθινος οἶνος – ечемично вино. Въпреки своята древна история едва в края на XIX век във Великобритания Bass No. 1 Ale стана първата продавана като "ечемично вино" бира. Сто години по-късно - през 1976 г., калифорнийската пивоварна Anchor Brewing Company  пусна своето пиво Old Foghorn и така се превърна в първата компания, която представи този дотогава непознат за САЩ вид бира.

Оттогава насам тази бира се превърна в изключително важна за производителите на занаятчийско пиво. Ечемичното вино може да се раздели на 2 семейства – американско, което има изразена хмелна горчивина, и английско, което има специфичен малцов вкус.

През 2005 г. когато Гейб Флетчър все още набираше опит като главен пивовар на базираната в Аляска  Midnight Sun Brewing Company,  той създаде бира която нарече „белгийски стил ечемично вино“. За този продукт той използва белгийска захар и дрожди, а също така и американски дъбови бъчви за отлежаване. Крайният продукт е наречен „M” в чест на хилядната партида бира. Тази лимитирана серия има завладяващ аромат на тютюн, обработена кожа и карамел.

Само след няколко години тази лимитирана серия се превърна в една от най-желаните винтидж бири в света. Малкото останали бутилки се продават за поне хиляда долара на пазара. „Това е страхотно, но и малко смахнато за мен“, смята Флетчър. „Аз лично не бих дал толкова много пари за една бутилка бира, но всеки човек е различен“, добавя той.

Днес, със своите близо две десетилетия опит в производството на ечемично вино, Флетчър е един от най-големите майстори на този стил. Той разкрива част от тайната си за производство – процесът на варене на неговото пиво трае значително по-дълго в сравнение с посоченото в рецептите време. Той използва специални дъбови бъчви за отлежаване с цел постигане на специфичен вкус и аромат.

Специалната лимитирана серия ечемично вино за 2016 г., която Флетчър пуска, е наречена „A Deal With the Devil“. Нейният процес на варене е продължил 5 часа, а продуктът е отлежавал една година в дъбови бъчви, в които преди това е отлежавал коняк. Алкохолното съдържание на тази серия е 17%. Бирата има невероятна нотка на сладък карамел, приятен ядков аромат и мека дъбова нотка.

Лимитираната серия за тази година ще е отлежавала 18 месеца в специални дъбови бъчви, в които преди това са отлежавали ябълково бренди, испанско бренди, шотландско уиски, червено вино или коняк.

Сред известните марки ечемично вино са още

Alpine | Great (15% ABV)

 

I didn't think it was possible to improve on perfection but the 2009 Great is straight liquid caramel goodness... #alpinebeercompany #alpinegreat

Снимка, публикувана от Albert (@amkang) на

Ечемичното вино на Alpine отлежава година в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има нотки на сушени смокини.

Firestone Walker | §ucaba (13.4% ABV)

 

 

Firestone Walker Sucaba (Vintage 2014) - Awesome beer but I think it doesn't live up to the hype. Don't know if I had an unfortunate bottle but I've had several way better barley wines in my life, not even barrel aged (one of them is Alesmith's Old Numbskull). Anyway...lots of caramel, toffee, mature red fruits, bourbon, oak and vanilla. In the aftertaste I also get some dark chocolate sensation. The flavour is not very clean tho, and the booziness is overwhelming, covering most of the flavours. The aftertaste is too short and it leaves some earthy notes that don't match to the style, imho. Quite disappointed about that. Rating: 70/100. @firestonewalker #beer #beers #birra #birre #bier #biere #cerveza #beerporn #craft #craftbeer #craftbeers #beerhaul #beergeek #beerreview #beereview #craftgeek #firestonewalker #firestonewalkerbrewing #firestonewalkersucaba #firestonewalkersucaba2014 #firestonewalkersucabavintage2014 #sucaba #sucaba2014 #sucabavintage2014 #sucaba2014vintage #barleywine

Снимка, публикувана от Fabio Brewer (@fabiobrewer) на

Отлежава година в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има вкус на ванилия и кокос, с нотки на малц.

Kuhnhenn | Bourbon Barrel Barley Wine (14% ABV)

 

#kuhnhenn #bourbonbarrelbarleywine #kuhnhennbrewing #birthdaybrew #michiganbeer #craftbeer

Снимка, публикувана от chris (@conn2000) на

Отлежава девет месеца в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Вкусът му е наситено карамелен, с нотки на прегоряла препечена филийка и забавен дървен аромат.

Lervig | Barley Wine (13% ABV)

 

I wanted to start new season of "Vikings" in a right way. I hope it'll be at least as half as good as that beer. Vanilla, chocolate and wooden barrels are still having fun between my mouth and nose. It's really drinkable, so watch out for that nordic thug. What a banger from @lervigaktiebryggeri Lervig Barley Wine 2016 - Brewers Reserve Aged in bourbon barrels 12,5% ABV 9/10 #lervig #lervigbarleywine #lervigbarleywine2016 #barrelaged #barrelagedbeer #bourbon #norway #craftbeer #craftbeerporn #beerporn #beeroftheday #beergeek #instabrew #brewtography #instabeer #beerstagram #beerpics #craftnotcrap #beer #piwo #cerveza #øl #vikings

Снимка, публикувана от Michał Kibiłko (@mkibilko) на

Норвежко ечемично вино. Отлежава година в бъчви, в които е отлежаволо уиското Maker’s Mark. Има вкус на кафява захар, тъмни плодове и маршмелоу.

Sebago | Barleywine (11.8% ABV)

 

Should make for a pretty awesome Monday. #sebagobrewing #barleywine #barrelaged

Снимка, публикувана от @sebagobrewtruck на

Отлежава осем месеца в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има леко горчива нотка. 

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Стил крафт бира

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Стил
Gap очаква възстановяване през второто полугодие