IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай атакува западни модни марки след санкциите от ЕС, САЩ и други

Международният спор е свързан с отношението на Пекин към малцинството на уйгурите

12:38 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Комунистическата партия в Китай атакува H&M и други марки за облекло и обувки в отговор на западните санкции срещу представители на китайската власт, обвинени в нарушаване на човешките права в региона Синдзян, пише Market Watch.

Атаките са започнали, когато Младежката лига на партията насочи вниманието на профила си в социална мрежа към изявление на H&M от март 2020 г., че ще спре да купува памук от Синздян, северозападен регион в Китай. Шведският търговец на дребно посочва, че е „дълбоко загрижен“ от съобщенията за принудителен труд там – думи, които бяха използвани и от няколко други марки.

В четвъртък партийният вестник Global Times писа, че Burberry, Adidas, Nike и New Balance са направили „резки забележки“ относно памука в Синдзян още преди две години. В отделна статия Global Times цитира изявление на Zara, в което се казва, че компанията има „нулева толерантност към принудителния труд“.

Популярни личности, включително известния изпълнител и актьор Уан Ибо, обявиха, че развалят договорите си с H&M и Nike.

Пекин често критикува чуждестранните марки за дрехи, автомобили, пътувания и други за действията на техните правителства и за да оказва натиск върху компаниите, така че да е съобразяват с официалните позиции на страната по отношение на Тайван, Тибет и други спорни въпроси.

Според чуждестранни анализатори и правителства над 1 млн. души в Синдзян, повечето от тях от мюсюлманската етническа група уйгури, са затворени в работни лагери. Пекин отрича да използва насилие срещу тях и твърди, че се опитва да насърчи икономическото развитие и да изкорени радикализма.

В понеделник 27-те страни членки на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания и Канада направиха съвместно изявление за налагането на финансови санкции и такива, свързани с пътуване, на четирима старши представители на китайската власт, обвинени за злоупотребите в Синдзян.

Пекин отвърна, посочвайки, че ще отговори с неуточнени още наказателни действия срещу европейските власти и срещу германския изследовател, който е публикувал информация за лагерите за задържане.

В изявлението на H&M от миналия март се цитира решени на Better Cotton Initiative, индустриална група, която популяризира екологични и трудови стандарти, за спиране на лицензирането на памука от Синдзян, защото е „все по-трудно“ да се проследи как се произвежда той. През септември H&M обяви, че ще спре да работи с китайски производител, който е обвинен, че използва принудителен труд в звено, което не е свързано с шведската марка.

През януари Вашингтон наложи забрана на вноса на памук от Синдзян – голям доставчик на производителите на дрехи в западните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още