IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модният гуру Кансай Ямамото почина на 76-годишна възраст от левкемия

Японският дизайнер ще бъде запомнен като основна фигура в сценичното преобразяване на легендарния певец Дейвид Бауи през 70-те години на 20. век

15:21 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Японският моден дизайнер Кансай Ямамото, известен със своите авангардни колекции и подпомагане на кариерата на легендарния музикант и певец Дейвид Бауи, почина на 76-годишна възраст, съобщава CNN.

Потвърждавайки смъртта му чрез Instagram в понеделник, дъщерята на Ямамото Мирай заяви, че баща ѝ „ е напуснал този свят мирно, заобиколен от близки хора“.

„В моите очи баща ми беше не само еклектичната и енергична душа, както светът го познаваше, но и човек, който също беше внимателен, добросърдечен и предан", написа тя.

Според изявление, публикувано от едноименната компания на дизайнера, Ямамото е починал миналия вторник (21 юли) след битка с остра миелоидна левкемия. Погребението му вече се е състояло, макар че на по-късна дата може да се проведе „публично сбогуване“. 

"Докато се бореше с болестта си, той оставаше винаги позитивен, никога не загуби страстта си към творчеството", се казва в изявлението на компанията.

Роден през 1944 г., Ямамото следва строително инженерство, преди да се насочи към модата. Към началото на 70-те години на миналия век той се превръща в първия японски дизайнер, успял да пробие в Лондон, подвиг, който му печели международно признание.

По това време той се сприятелява с някои от най-големите музиканти на десетилетието, включително Елтън Джон и Стиви Уондър. Растящата му популярност в Лондон привлича вниманието на покойния певец Дейвид Бауи, с когото Ямамото сформира дългогодишно творческо партньорство.

В реч пред Hollywood Reporter през 2016 г. дизайнерът споделя, че интересът на Бауи към работата му се появява, когато певецът открива някои от моделите на неговите дамски дрехи в Лондон.

„За щастие Дейвид имаше много тънко тяло и (дрехите) му прилягаха много добре - без фитинги“, спомня си приживе Ямамото.

Японецът продължава да създава различни сценични тоалети за Бауи - от андрогенни комбинезони и бодита до наметала и панталони с дълбоко дъно. Той проектира костюми за турнето на певеца „Aladdin Sane“ през 1973 г., което придружава едноименния емблематичен албум, вдъхващ живот на различните сценични алтерегота на Бауи, в това число и на Зиги Стардъст, както е популярен певецът до средата на 70-те години.

Макар да е известен с драматичните си дизайни, Ямамото изследва и традиционното японско облекло. След разцвета си през 70-те и 80-те години на миналия век той продължава да предлага ново съвременно кимоно и през цялата си кариера прегръща японската концепция за "басара", създавайки невероятно смели, дръзки дизайни, които поддържат идеята за минимализъм.

Ямамото е в основата на грандиозни събития на различни места по света, от Червения площад в Москва до лондонския музей на Виктория и Алберт (V&A), където той провежда серия от модни ревюта на живо през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още