IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк се връща на модния подиум

Имиджът на досегашните модни столици е изправен пред силната конкуренция на градове от Азия и Австралия

11:43 | 13.08.10 г.
Индия е сред конкурентите на Ню Йорк, Милано и Париж не само заради традициите си в модата, но и заради честите  ревюта, дизайнерски представяния и атрактивните цветове и модели на местното облекло. Снимка: IndiaFashionExpo
Индия е сред конкурентите на Ню Йорк, Милано и Париж не само заради традициите си в модата, но и заради честите ревюта, дизайнерски представяния и атрактивните цветове и модели на местното облекло. Снимка: IndiaFashionExpo

Градът на ябълката си върна титлата „модна столица“ на света, която принадлежеше на Милано през последните години, показва проучване. Според изследването обаче и двата града са изправени пред сериозна конкуренция от страни в Азия и Австралия.

Според годишното изследване на американската неправителствена организация Global Language Monitor, която си е поставила за цел да изследва думите и фразите в медиите, интернет и блогсферите, Ню Йорк си е върнал славата на модна столица след пет години „изгнаничество“.

С възстановяването на икономиката в САЩ, космополитният град отново се върна на челните позиции, следван от Хонконг, Лондон, Париж и Лос Анджелис.

В топ 10 са и Милано, Сидни, Маями, Барселона и Мадрид.

„След като световната модна индустрия се приспособи към новите икономически правила, Ню Йорк си върна първото място“, казва Бека Патрик, моден кореспондент на Global Language Monitor в Манхатън, пред вестник Telegraph.

„Тази година списъкът с модните столици по света показва, че световната модна индустрия търпи постоянна и непрекъсната промяна, някои от предишните водещи играчи вече ги няма, а местните играчи се налагат като доста влиятелни“.

Според Бека Патрик предвестници на това какво предстои да се случи с влиянието на модната индустрия са първите анализи, според които традиционно големите градове с традиции в модата – Ню Йорк, Париж, Лондон, Милано и Рим вече не доминират на световната модна сцена.

Големите имена в модата се насочват към Хонконг, Мадрид и Мелбърн. Бившата столица на Австралия може да се похвали с най-силен растеж – в сравнение с 2009 г., Мелбърн се е изкачил с 14 позиции напред и вече е 11-ти в списъка с модните градове в света.

Индия продължава да се радва на нарастващото си влияние благодарение на Мумбай, който се намира преди Делхи, докато Сао Пауло продължава да заема водещи позиции пред Рио, Буенос Айрес и Мексико сити в Латинска Америка.

От неправителствената организация обясняват още, че сред новите попълнения в списъка, извън първата десетка, са Амстердам, Кейптаун и Йоханесбург, като и Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още