IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prada с песимистични прогнози за пазара на луксозни стоки

Компанията очаква търсенето да продължи да се забавя заради кризата

13:04 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Prada&nbsp;прогнозира, че тази година ръстът на продажбите й ще се забави до 15%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Prada прогнозира, че тази година ръстът на продажбите й ще се забави до 15%. Снимка: Ройтерс

Prada очаква търсенето на луксозни стоки да продължи да се забавя, въпреки знаците, че лукс индустрията поне допреди няколко месеца устояваше на кризата, пише FT.

“Цифрите за първите три седмици на септември са добри, но здравият разум ни диктува да бъдем предпазливи в момента“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Патрицио Бертели.

Още когато обяви резултатите си за първото тримесечие на годината, Prada предупреди за нарастващи рискове на пазара заради икономическата обстановка в глобален план.

Сега Гали Донатело, финансовият директор на компанията, посочи, че инвеститорите не могат да очакват в края на годината да бъде достигнат миналогодишният ръст на продажбите от 25 на сто.

Той посочи, че прогнозата на групата е за ръст на продажбите от 15%.

Компанията отчита забавяне на продажбите в Китай – най-големият пазар на луксозни стоки, който обаче като че ли започна да се пренасища.

„Търсенето на луксозни стоки в Китай действително се забавя, но най-богатите потребители все още са склонни да харчат“, коментира Шон Рейн, управляващ директор на China Market Research Group.

По думите му супер богатите в Китай предпочитат брандовете Bottega Veneta, Hermès и Chanel. „Prada се доближава към тази група по отношение на позиционирането на марката, докато китайците избягват Burberry и Louis Vuitton като не толкова ексклузивни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още