Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стил

Премахването на рестрикциите даде тласък на приходите на H&M

Показателят обаче не успява да надхвърли резултата от 2019 г. преди пандемията

Премахването на рестрикциите даде тласък на приходите на H&M

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тримесечните приходи на H&M, вторият по големина търговец на модни стоки в света, са се увеличили спрямо година по-рано, след като рестрикциите, наложени заради пандемията, бяха разхлабени. И все пак приходите останаха доста под нивото им през 2019 г., предава Ройтерс.

Шведската група заяви, че нетните ѝ приходи от продажби са нараснали с 62% през фискалното ѝ второ тримесечие спрямо година по-рано, или със 75%, измерено в местни валути. Те са достигнали 46,5 млрд. крони (5,59 млрд. долара). Анализатори, анкетирани от Refinitiv, по-рано дадоха средна прогноза за 66% от ръст на нетните приходи.

През същото тримесечие миналата година пандемията и правителствените мерки за забавяне разпространението на коронавируса нанесоха удар на глобалната търговия. Близо 4000 от общо 5000 магазина на H&M по света бяха затворени.

Още по темата

В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. настоящите нетни приходи на H&M са с 19% по-малки.

„След като все повече хора са ваксинирани, а редица пазари постепенно позволиха магазините да бъдат отново отворени, силното възстановяване на групата H&M продължава“, посочи компанията в изявление.

„Онлайн продажбите продължиха да се развиват много добре, въпреки че магазините отвориха. Това показва, че потребителите оценяват колекциите и могат да пазаруват през предпочитания от тях канал“, допълват от H&M.

Компанията твърди, че приходите в местни валути за периода от 1 до 13 юни са с 35% по-високи спрямо тези година по-рано и са с 2% повече спрямо същия период на 2019 г.

H&M посочва, че около 180 магазина са временно затворени към 13 юни, което е значително по-малко спрямо 1300 в началото на март, но е повече от 140-те в края на май.

Пазарният лидер Inditex, собственик на Zara, и по-малкият конкурент Next също отчетоха възстановяване на продажбите благодарение на разхлабването на ограниченията.

Миналата седмица Inditex заяви, че приходите ѝ от продажби за май и началото на юни са били по-високи от тези преди две години.

Очаква се H&M да публикува пълните си финансови резултати за второто тримесечие на 1 юли.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
....рестрикциите даде тласък на приходите на H&M > Честит рожден ден другарю Си :)

Още от Стил
Приходите на Hermes се върнаха до нивата отпреди пандемията