IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Puma повиши прогнозата си, след като преодоля част от проблемите с доставките

През последното тримесечие компанията успя да отговори на голямото търсене на стоките ѝ в Европа, Северна и Южна Америка

12:44 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Puma повиши прогнозата за приходите и печалбата си за годината, след като компанията преодоля част от проблемите с веригите на доставките в Азия, за да отговори на голямото търсене на маратонки и спортни дрехи в Европа, Северна и Южна Америка, пише Bloomberg.

Германската компания за спортни стоки очаква приходите ѝ да нараснат с 25 на сто тази година. По-ранната цел на компанията беше за поне 20% растеж. Приходите за третото тримесечие надминаха прогнозите.

Цената на акциите на компанията нарасна с 4,1% преди началото на борсовия ден в Германия.

Резултатите на Puma показват как брандовете се справят с турбулентната ситуация с доставките в Азия, където делта вариантът на Covid-19 доведе до затваряне на заводи и недостиг на работна ръка. Това тласна нагоре таксите за доставка и увеличи притесненията за способността на компаниите да произвеждат достатъчно компютърни чипове, суровини или да създават завършени потребителски продукти, включително маратонки, дрехи и автомобили.

Виетнам носи особени притеснения, след като през последните години привлече инвестиции от глобални компании, които търсят алтернатива на Китай като производствена база – тенденция, която се ускори със засилването на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон.

През септември Nike сви прогнозата за приходите си от продажби, а Urban Outfitters и Abercrombie & Fitch предупредиха, че може да има недостиг по празниците.

Проблеми с доставките

Тези предизвикателства доведоха по-слаби доставки на продукти на Puma и ограничиха складовите ѝ запаси, обяви компанията. Главният изпълнителен директор Бьорн Гулден очаква доставките да бъдат проблем и през останалата част от годината.

Въпреки това Puma успя да отговори на нарастващото търсене – приходите ѝ от продажби за третото тримесечие са се увеличили с 31% в Северна и Южна Америка и с 22% в Европа. Приходите от дрехи и обувки са нараснали с по 21%, обяви компанията.

Сега Puma очаква печалбата ѝ преди данъци и лихви да достигне 450-500 млн. евро тази година, спрямо предишната цел за 400-500 млн. евро. Горната част на прогнозирания диапазон обаче е под средната прогноза на анализаторите.

Ситуацията с доставките в Азия е променлива. Миналия месец Puma заяви, че част от заводите в Южен Виетнам са отворили врати отново. Но страховете бързо се завърнаха заради информацията, че милиони работници мигранти във Виентам могат да се върнат в провинциите, в които живеят, заради продължаващата заплаха от Covid-19.

През юли Гулден заяви, че компанията се опитва да получава повече стоки от Китай, за да се справи със спада във Виетнам. Германският конкурент на Puma Adidas заяви, че временно прехвърля производството си в други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още