IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont: Тежките икономически последици от вируса може да продължат 3 години

Компанията попари надеждите на индустрията за луксозни стоки за бързо възстановяване

12:50 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Председателят на швейцарската часовникарска империя Richemont попари надеждите на индустрията за луксозни стоки за бързо възстановяване от коронавируса, като предупреди за „тежки икономически последици“, които могат да продължат до три години, пише Bloomberg.

Изненадващият коментар на Йохан Рупърт определено контрастира на доста по-оптимистичните очаквания на лидера в индустрията LVMH, който твърди, че очаква да види сигнали на възстановяване в рамките на седмици.

Дори и след като приключат блокадите, промените в моделите на разходите ще останат, коментира Рупърт.

„Аз съм много притеснен за световната икономика и се опасявам, че много политици обещават неща, които не са постижими“, допълва Рупърт. „Не става дума за пауза, а за ново начало“, допълва той.

Производителят на часовниците IWC Schaffhausen, бижутата Cartier и аксесоарите Montblanc посочва, че не е възможно да даде адекватна прогноза за бизнеса на Richemont, след като оперативната печалба за 12-те месеца до март се понижи с 22%. Днес книжата на компанията записаха 1,2% спад на стойността си в Цюрих.

Швейцарската индустрия за часовници се подготвя за най-лошата си година от десетилетия, тъй като износът може да се срине с рекордните 25% при най-добрия сценарий за 2020 г., посочва анализаторът на Vontobel Рене Уебър. Часовниците и бижутата ще понесат по-сериозен удар от икономическата криза, отколкото модните и кожените стоки.

Подобно на други компании за луксозни продукти, Richemont обяви, че има знаци за възстановяване в Китай през последните няколко седмици. Но пазаруването там не е достатъчно за връщането към растежа, като се има предвид важността на покупките в чужбина на потребителите от континентналната част на Китай.

Докато повечето полети са спрени, а китайските туристи, които подхранват продажбите на висок клас стоки, ще стоят основно у дома през следващите месеци, прогнозата за търговията на дребно, свързана с туризма, е слаба. Предупрежденията за потенциална карантина за посетителите на страни като Великобритания влошават допълнително перспективите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още