IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото евро прикрива влошаването на резултатите на LVMH и Kering

Компаниите за луксозни стоки продължават да страдат от спада в продажбите в Китай

13:17 | 27.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Слабото евро повишава приходите на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton и Kering – два от френските гиганти в сферата на луксозните стоки, пише Wall Street Journal. Но под този растеж лежат няколко проблема – несигурността, свързана с главните им марки, и голямото забавяне в търсенето от страна на особено важните им китайски потребители.

И двете компании ще отчетат резултатите си за първото полугодие през тази седмица, а слабото евро се очаква да донесе двуцифрени увеличения на данните за продажбите.

Това е изключително постижение на фона на днешните тежки икономически времена, с мудния растеж в Европа и срива на икономиките на Китай, Русия и Бразилия – страни, чиито новобогаташи доскоро бяха основен двигател на растежа през последните години.

И все пак двете водещи луксозни компании на Франция, всяка от които притежава множество брандове за скъпи чанти, бижута, модни стоки и алкохол, са изправени пред няколко големи препятствия. Най-големите им марки – Louis Vuitton на LVMH и Gucci на Kering – са в процес на обновяване, след като през последните години загубиха блясъка си, защото свръхекспанзията и разчитането на логото, за да движи продажбите, отблъснаха потребителите. Някои експерти предупредиха, че китайските купувачи ще свият своите покупки вследствие от срива на фондовия пазар.

Засега слабото евро може да скрие част от тези рискове. Kering, която притежава и марките Bottega Veneta и Yves Saint Laurent, се очаква да отчете 12% ръст на приходите според проучване на FactSet сред 30 анализатори. LVMH пък се очаква да отчете 16% растеж на продажбите според 34 анализатори, запитани от FactSet.

Слабото евро помага по два начина. Продажбите в чужбина на инкрустирани с диаманти часовници и чанти от крокодилска кожа струват още повече, когато цената им бъде обърната в евро. Освен това слабата валута насърчава покупките на туристите в Европа – особено на тези от Китай, които пътуват с цел да сключат най-добрите сделки за подобни стоки. Поради колебанията във валутните курсове, вносните мита и данъците върху продажбите някои луксозни продукти струват почти двойно повече в Китай, отколкото в Европа.

Kering и LVMH отказват да коментират въпроса.

Експертите от индустрията и инвеститорите ще наблюдават внимателно тази седмица за сигнали за напредъка на Gucci и Louis Vuitton и дали последните промени в ръководството на компаниите ще са свързани с по-високи продажби.

И все пак всички тези промени във фирмите няма да помогнат, ако топ клиентите от Китай спрат да пазаруват. Те вече са намалили значително покупките си в родната си страна заради затегнатите антикорупционни мерки там, както и поради по-ниските цени в Европа и други места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още