Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Близо 40 млн. лв насочва правителството към детските градини и училищата

По-голямата част от сумата ще бъде заделена за работа с деца от уязвими групи в детските градини и издръжка на паралелки с редки специалности

Близо 40 млн. лв насочва правителството към детските градини и училищата

Снимка: pixabay.com

Още малко над 4 млн. лв. за разширяване, ремонт и строеж на изцяло нови детски градини и за разширяване на училища, както и над 36 млн. лв. за работа с деца от уязвими групи в детските градини и училищата и за издръжка на паралелки с редки специалности отпуска правителството със свои решения, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Сумата от 4 069 021 лева за разширяване, ремонт и строеж на нови детски градини и за разширяване на училища, са за 24 проекта, които се изпълняват по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г.

Средствата ще бъдат преведени на 20 общини - Гърмен, Бургас, Сунгурларе, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Троян, Пловдив, Родопи, Кайнарджа, Котел, Твърдица, Ботевград, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Мъглиж, Опан, Стара Загора и Чирпан, както и на Професионалната техническа гимназия във Варна.

Целта на инвестициите е да се намали недостигът на места в детски ясли и градини и да се осигури здравословна среда за отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Освен това ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4 години,  и за организирането на едносменен режим в училищата.

Общо 36 692 391 лева пък се отпускат към общините за работа с деца от уязвими групи в детските градини и училищата, както и за издръжка на паралелки с редки специалности, по които се очаква недостиг на кадри в следващите години.

Средствата за работа с деца и ученици от уязвими групи са 29 721 852 лв. Те ще се предоставят на детски градини и училища, за да подпомогнат достъпа до образование на деца от уязвими групи, застрашени от отпадане от образователната система. Разходите могат да са за служители, включени в екипите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, за назначаване на социален работник, образователен медиатор или помощник на учителя, както и за заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата и на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини. Предвижда се допълнителни средства да получат общо 439 детски градини и 1051 общински училища с 32 791 деца и 154 694 ученици в тях.

6 970 539 лв. се предоставят на общински училища и за издръжка на паралелки, в които се преподават защитени специалности, както и професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда. Финансиране ще получат общо 221 училища - 59 с редки специалности, и 162 училища, осигуряващи квалификация по професии, за които се очаква недостиг на кадри.

 

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Стратегии образование

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Стратегии
Сметната палата: ВУЗФ завършва пирамидата на модерното българско образование