Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Българските инвестиции в образованието: най-ниски в ЕС

Страната ни влага 4,1 на сто от БВП в тази сфера

Българските инвестиции в образованието: най-ниски в ЕС

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дания е членът на Европейския съюз, който инвестира най-сериозни средства в сферата на образованието. България е точно в другия край – на дъното на тази класация, показва статистиката на Евростат.

Други държави, които впечатляват с инвестициите си в тази сфера, са Швеция, Белгия и Финландия - плащайки над 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование. Страните, които плащат по-малко от 5% от БВП освен България, са Италия, Ирландия и Румъния.

За България този дял възлиза на 4,1 на сто от БВП. 

Още по темата


По-малко училища и по-високи такси за транспорт - така ще изглежда българското образование през 2018 г. bTv съобщава, че на 15 септември 17 училища няма да отворят врати. Над 3,7 млрд. лв. от бюджета са предвидени за образователни цели през следващата година. Ръстът с 390 млн. лева трябва да помогне за повишаване на заплатите на учителите и стартирането на нова система за училищни бюджети.

Председателят на учителския съюз към профсъюзите Янка Такева заяви междувременно, че нови 90 млн. лева трябва да бъдат предвидени за следващата година, тъй като все още има училища, които предлагат целодневни учебни програми за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Парите ще бъдат използвани за осигуряване на допълнителни доходи за учителите, ангажирани в тази дейност. Понастоящем не се изплащат допълнителни средства на специалисти, работещи в две смени.

Значителна част от средствата ще бъдат изразходвани и за компенсиране на учителите и персонала от училищата, които наскоро са били затворени.     

Учениците, тръгнали на училище днес, са с близо 17 хил. повече, отколкото са прекрачили училищния праг през миналата 2016 година, съобщи междувременно Министерството на образованието и науката (МОН). Общо учениците в системата на средното образование са 717 589. Броят на първолаците тази година пък е 64 056, което е с 4 500 деца по-малко, отколкото през 2016 г.

Най-много първокласници има в София-град – 12 589, следвани от Пловдив - 6273, и Варна с 4493. Най-малко са във Видин – 696. В целодневна форма в първи клас са се записали общо 55 287, което е над 86% обхванати ученици.

Седмокласниците, които ще държат национални външни оценявания, са 60 921, а зрелостниците са 49 418, съобщават от просветното ведомство.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари (9)

1
 
0
 
9
khao до: redcretin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
заблуждаваш леко, в България не е считано за нормално да се малтретират деца, въпреки това си личи че импа е бил физически малтретиран като малък! ... може би и сексуално, иначе от де тая безпричинна агресия у него ?
0
 
1
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Разходи за 2104 и 2015 за ЕС

Веднага се набива на очи че Германия разходва по-малко от средно европейското за образование. Ама икономиката и не е под средно европейската.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Public_expenditure_on_education_(excluding_early_childhood_educational_development)_as_a_share_of_GDP,_2014_(%25)_YB17.png

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Total_general_government_expenditure_on_education,_2015_(%25_of_GDP).png
0
 
1
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Единствената доказана връзка е между образованието и раждаемостта. Колкото по-образован толкова по-малко деца раждаш. Между богатството и образованието няма доказани връзки. Може да си *** и богат, може да си образован и беден.
Така, че това от демографска гледна точка не е толкова лоша новина.
1
 
3
 
6
преди 4 месеца
Формулата е желязна:
Прост народ-слаба държава.
1
 
4
 
5
majnata до: redcretin
преди 4 месеца
Мхм , затуй българските инженери техници , лекари и сестри без работа не остават ...друг е въпросът каким плащат , но всеки се възползва от това което е създало българското образование до 1989г. След това гаранция няма , а сега граничи с нула !

Още от Стратегии
Благосъстоянието на служителите на работното място - все по-важна тема у нас