Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Интересът към онлайн образованието в ЕС все повече расте

Над една четвърт от европейците между 16 и 74 години са изкарали онлайн курс през 2021 г.

Интересът към онлайн образованието в ЕС все повече расте

Снимка: pixabay.com

Записването на онлайн курсове е удобен начин да научиш нещо ново или да задълбочиш познанията си в конкретна сфера, например да подобриш езиковите си умения, да разшириш професионалните си квалификации или просто да научиш нещо ново за забавление. По време на пандемията хората бяха насърчавани да ограничат социалните си контакти, а онлайн курсовете предлагат безопасна алтернатива на образованието и обучението, пише Евростат.

През 2021 г. 27% от хората на възраст между 16 и 74 години в Европейския съюз съобщават, че са изкарали онлайн курс или са използвали онлайн учебен материал през последните три месеца преди проучването, съобщава европейската статистическа служба. Това е с 4 процентни пункта повече спрямо нивото от 23% през 2020 г.

Отново през 2021 г. сред всички страни членки на ЕС Ирландия държи най-големия дял (46%) на хора между 16 и 74 години, които са учили онлайн или са използвали онлайн материали. Финландия и Швеция са с по 45%, следвани от Нидерландия с 44%.

На другия край на класацията се намират Румъния (10%), България (12%) и Хърватска (18%).

В сравнение с 2019 г. преди пандемията делът на хората, изкарали онлайн курсове или ползвали онлайн учебни материали, се е увеличил във всички страни членки, освен в Румъния, където е намалял с 4 пр.п. до 10%. Сред най-силните увеличения са тези в Нидерландия (+21 пр.п.), следвана от Люксембург и Словения (по +19 пр.п.) и Гърция (+18 пр.п.).

В ЕС младите хора на възраст между 16 и 24 години са били по-ангажирани с онлайн обучение от средностатистическия пълнолетен европеец. През 2021 г. 39% от младите хора съобщават, че са изкарали онлайн курс, а 49% - че са ползвали онлайн учебен материал спрямо съответно 23% и 27% сред хората между 25 и 34 години и 20% и 23% сред тези на възраст между 35 и 44 години. Низходящата тенденция продължава с увеличаването на възрастта, достигайки най-ниската точка сред най-възрастните в проучването – между 65 и 74 години, където само 3% са изкарали онлайн курс, а 4% са ползвали онлайн учебен материал.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 3 месеца
като гледам нивото на сегашната "журналистика" ...не ми се мисли за следващата , дето ше е завършила онлайн ... за медиците пък ме побиват тръпки ...
0
 
1
 
5
дядя Вова до: deant
преди 3 месеца
0
 
6
 
4
преди 3 месеца
Мислещият човек е проблем, затова са се заели отрано да ги окастрят.
1
 
6
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Имат предвид някакви кyрсчета явно, сериозно образование онлайн е лоша шега.
0
 
7
 
2
Iblis до: khao
преди 3 месеца
Важно е да се произвеждат оWце за мета, тикток, чук чук и подобни...

Още от Стратегии
ВУЗФ организира уебинар за ролята на европейския бюджет за възстановяването на ЕС