IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирайте безжалостно, лукаво, търпеливо и благо

Ако все пак средствата секнат, ще се разорите, правейки нещо, което обичате. А това никак не е малко, смята Спас Христов

08:39 | 20.05.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността.

Представяме Ви класирания на трето място анализ, който е подготвен от нашия читател 
Спас Христов.

Как да инвестираме в условията на криза? Моят отговор е: безжалостно, лукаво, търпеливо и благо.

Безжалостно: Паразитните разходи трябва да бъдат премахнати. От опит съм установил, че креативността на мисленето и идеите загиват в шаблона на собственото его и съобразяване с очакванията на околните. Не понасям разговори за задръствания.

Ако наистина ти е некомфортно в трафика сутрин - винаги може да се качиш на велосипед. Разменил съм престиж за практичност. Обичам да вечерям в „Кауфланд“ за 50-60 стотинки, когато съм изкарал стотина и нагоре лева праз деня. След здравата финансова игра в защита мога да вкарвам красиви голове, като си харча спечелените пари за здраве, пътешествия и общуване с хора.

Лукаво: Можете да ползвате всякаква икономическа информация и коментарите под нея, но трябва да ви действа като душ, който отваря порите и позволява на мозъка да измъдри нещо собствено. Не се хвърляйте на следващото „голямо нещо“, когато е обявено. В този миг то вече е сдъвкано от хедж фондовете, правителствата и инвестиционните банкери.

Просто ви предлагат оглозган кокал, на който да си счупите зъба. Аз харесвам да слушам икономически анализи по телевизията с часове. И след това, на тяхна основа, да измисля следващото голямо нещо за себе си. В момента съм решил, че казиното действа на пълни обороти. И лукаво съм заложил всичките си свободни пари срещу Брексита. И то преди време. Когато нещата бяха на кантар. 



Търпеливо: инвестициите, които днес „стопявам“, са направени преди десетина години. Учителят ми, светла му памет, обичаше и прилагаше практическия метод. Аз си блъскам главата да въртя личните си пари през кредитни карти, депозити, лихви, овърдрафти и подобни финансови инструменти под негов надзор, а той се връща от прага на дома си „защото е забравил да нареди едни два милиона”. И така, в сблъсъка на малките и трудновъзвращаеми пари, които въртях, и неговия мащаб се роди търпението ми към бъдещото подобряване на икономическото положение и очакването на постоянното усилие, за да може това да се случи. Колко жалко, че антиразмахът ми е нещо вродено.

Дори сега, днес, ако ми преведете 1 милион без въпроси, ще ги разделя на портфейли по 100 лева и ще ги инвестирам отделно във времето. Като им търся 10 лева възвращаемост за период около година.

Благо: От опит знам, че докато влагаш страст в нещо, което обичаш, парите за финансирането му сякаш идват сами. В моята карма – колоезеденето, влагам пари все едно, че ги печатам. Много пъти съм си мислил: това е краят. Няма пари и пропускам събитие, ъпдейт на техниката, всичко.

Но се случва поредното чудо, появяват се неочаквани спонсори, някоя губеща позиция се оказва наистина печеливша и продължавам. Инвестирам в дейност, която ми носи удоволствие, пречистване, сила на тялото и духа, извисяване и облагородяване. Съветвам и Вас да си имате подобна занимавка. Ако все пак средствата секнат: ще се разорите, правейки нещо, което обичате. А това никак не е малко. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Dragoivanov
преди 6 години
Лукаво заложих и аз всичките си спестявания, с цел естествено печалба. След дълго проучване се доверих на BROKER DEFENSE. Бяха страхотни, гарантираха ми сигурността, която всеки иска, но не всеки дава ииии в крайна сметка, бях ощетен, накраха ме да съдя финансовия си брокер, за тяхната вина, че дори ми взеха и 30% от вложената сума, КОЕТО НЕ БЕШЕ в предварителните уговорки и ме поставиха в предсвършен факт след като си ги приспаднаха автоматично..... НЕ ИМ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
kony
преди 7 години
"...лукаво съм заложил всичките си свободни пари срещу Брексита. И то преди време. Когато нещата бяха на кантар. "Какво ще каже автора сега, когато Брексита вече е факт? Хитрата сврака с двата крака...много лукаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
Обичам да вечерям в Кауфланд за 50-60 стотинки, когато съм изкарал стотина и нагоре лева праз деня._________________________________ето я есенцията на статиятабезжалостолукавотърпеливоблагоОХЛЮВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
Обичам да вечерям в Кауфланд за 50-60 стотинки, когато съм изкарал стотина и нагоре лева праз деня._________________________________ето я есенцията на статиятабезжалостолукавотърпеливоблагоОХЛЮВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
дрън-дрън яринидразнещ отворко с нищо конкретно и самочуствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Господ няма нищо против богатството ако е придобито по честен начин - морално ,и Цв.Василев като го награждаваха за банкер 1 на България го формулира точно ''неморално но законно'' тоест ''вратичките'' в закона и т.н. юридически и финансови трикове пред БОГ се явяват престъпления защото - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни и косвени убийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
Марина да направи интервю, за да се разбере какво точно има в предвид човека :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Какво полза ,че печелиш когато си на Титаник но все още може да се оправят нещата Господ Иисус Христос е казал ''какво полза за човека ако придобие целият свят а повреди на душата си'' тоест ако идеш в ада ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 7 години
На опитите за завръщане към "sustained" икономика им казват "криза" .... метафора някаква .... ще да е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Тиквестора продължава да номинира пълни аматьори хахахаха :)Но короната за 2016та отива в Импа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още