Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Как изглеждат истинските лидери?

Лидерът на утрешния ден ще властва над иновациите, твърди ръководителят на БАИ Стамен Янев

Как изглеждат истинските лидери?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различни описания за лидерите на днешния и бъдещия ден бяха очертани по време на втория панел на международната конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери", организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR и икономическия ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria.  

Основното, което трябва да притежава един лидер, е умението за решаване на конфликти по конструктивен начин. Това заяви проф. д-р Анатолий Занковский от Руската академия на науките. „Всички големи лидери, за които можем да се сетим, са живели в миналото. Днес липсата на лидери се усеща все повече заради бързите темпове, с които се променя всичко около нас“, заяви той.

„За да си лидер, трябва да има някой, който да те следва, независимо какво правиш", каза Страци Кулински, новият ректор на Американски университет в България. Според него университетът трябва да насърчава и развива у студентите критичното мислене, уважението към различните гледни точки, емоционалната интелигентност и желанието за развитие през целия живот. 

Ангелос Георгиу, който управлява отдела за ритейл услуги на Nielsen за България, открои пет качества, които трябва да притежават лидерите - да познават глобалната конкуренция, да се движат една крачка пред технологиите, да ръководят демократично своя екип, да взимат под внимание нуждите на хората в екипа си и да бъдат гъвкави.

Джордж Харос, главен изпълнителен директор на People Solutions ICAP, говори по темата как образованието развива полезните умения у младежите. "Те трябва да се научат как да учат правилно, да бъдат ангажирани с работодателите си и да бъде развивана дигиталната им грамотност". 

Още по темата

Според Аделина Костова, мениджър Управленско развитие за Европа, Близък Изток и Северна Африка в Nestle България, подготовката на лидерите започва още от ученическата скамейка, а връзките с бизнеса имат основно значение. Компанията залага на разработени модели на менторство и коучинг, които да развиват лидерството.

Успешната формула за това как се става лидер е следната: Лидерство = Иновации + Инвестиции. Това заяви пък Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. „Лидерството в бъдеще ще се изразява в това да властваш върху иновациите. За да се случи, ще бъдат необходими инвестиции. БАИ ще работи, за да извоюва на България лидерство в сферата на иновациите“.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

гледано: 2838   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 години
„Всички големи лидери, за които можем да се сетим, са живели в миналото. Днес липсата на лидери се усеща все повече заради бързите темпове, с които се променя всичко около нас“, заяви той.

Май не е съвем тъй...има лидери и днес , които успяват на насмогнат на бързите темпове. В западния свят след Де Гол е само плява...то туй е и целта, не лидери а марионетки са нужни ...лидерът управлява , не е управляван.
А пък у нас Плевелиев е направо черешката на демократичната торта !

Още от Стратегии
Академията на PwC стартира Face-to-Face курсове за квалификацията ACCA