IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява "Моделът на Сорос"

Проучването на популярни инвестиционни идеи е ключът всеки сам да изгради собствен маниер на търгуване

11:54 | 05.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиардерът описва инвестиционните си стратегии в книгата&nbsp;&quot;Новата парадигма на финансовите пазари&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът описва инвестиционните си стратегии в книгата "Новата парадигма на финансовите пазари". Снимка: Ройтерс

"Пазарите са постоянно в състояние на несигурност и промени, като пари се правят чрез дисконтиране на очевидното и залагания върху неочакваното" – Джордж Сорос.

За популярния милиардер думите, представени по-горе, не са хипербола. Низходящите пробиви и инвестирането когато всички се отдръпват са част от визитната картичка на един от най-известните финансисти в последните няколко десетилетия. Никой обаче не бива да съди Сорос заради инвестиционната му проницателност. Освен че се доказа като голям брокер на световната сцена, той е и известен филантроп, посочва Investopedia.

За да бъде разбран моделът на инвестиране на милиардера от еврейско-унгарски произход, на първо място трябва да се запознаете с трима човека – човекът Сорос, политическият властелин Сорос и инвестиционният стратег Сорос.

Кой е Джордж Сорос?

Макар и в известен смисъл нестандартно за представяне на легендарен инвеститор, не можем да не започнем от детството. Джордж Сорос е роден на 12 август 1930 г. в унгарската столица Будапеща. Като тинейджър той става свидетел на зверствата на нацисткия режим. Добрите му постижения в училище го изпращат след края на войната в Англия, където е приет през 1947 г. в London School of Economics (LSE).

Докато е в Лондон той се докосва до творчеството на Карл Попър и по-специално известния му труд "Отвореното общество и неговите врагове", който комбинира успешно концепциите на икономическата и политическата науки. Оттук нататък Сорос никога не изоставя това понятие и се осланя на него отново и отново, тъй като подкрепя индивидуалните над колективните права.

Джордж Сорос възприема модела на свободния пазар и неговите инвестиционни принципи още от първото си работно място след дипломирането – базираното в Ню Йорк управляващо дружество FM Mayer. В рамките на следващите 20 години той отваря първата си компанията на Wall Street – Soros Fund, която впоследствие е преименувана на Quantum Fund. Чрез нея той успява да изпробва възприетите либерални принципи и на капиталовите пазари.

"Моделът на Сорос"

По пътя на превръщането си в мултимилиардер Джордж Сорос основава през 1984 г. фондация "Отворено общество" – благотворителна организация, която "изгражда ярки и толерантни общества". Чрез нея той се стреми да "укрепи върховенството на закона, зачитането на правата на човека, малцинствата, както и разнообразието от мнения и демократично избраните правителства".

Към 31 март 2013 г. общият размер на даренията на Джордж Сорос достига 8,5 млрд. долара. Въпреки внушителната си щедрост той отстъпва значително по този показател от други двама милиардери филантропи – Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които са дарили съответно 17,5 млрд. и 28 млрд. долара.

След десетилетия на тестване на най-добрите инвестиционни практики, в съчетание с идеите за свободния пазар и правата на човека, Сорос изгражда своята знаменита стратегия. Успехът ѝ е признат и от академичните преподаватели, които вече я преподават на своите студенти в LSE.

Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Какво представлява "Моделът на Сорос"=================================== "Моделът на Сорос" представлява нещо особено за онези които вярват в чудеса ;)за останалите 2 % - просто капитализъм в най-чист вид ........Диалектика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Какво представлява "Моделът на Сорос"=================================== "Моделът на Сорос" представлява нещо особено за онези които вярват в чудеса ;)за останалите 2 % - просто капитализъм в най-чист вид ........Диалектика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
realista
преди 10 години
По пътя на превръщането си в мултимилиардер Джордж Сорос основава през 1984 г. фондация "Отворено общество" благотворителна организация, която "изгражда ярки и толерантни общества". Чрез нея той се стреми да "укрепи върховенството на закона, зачитането на правата на човека, малцинствата, както и разнообразието от мнения и демократично избраните правителства".С други думи спомага за моралния упадък и развращаването на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още