IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MBA – married but available*

MBA обучението отваря вратата към мениджърските позиции и се изплаща за между три и седем години

08:42 | 19.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

Когато преди няколко години българското правителство продава в рамките на приватизацията голяма фирма на чуждестранен инвеститор, представители на чуждата компания се запознават с ръководството на българската фирма, харесват го и решават да запазят местните мениджъри. Те очакват българите да познават добре компанията, процесите в нея и местния пазар и да я ръководят по-добре от внесени чуждестранни мениджъри, които тепърва трябва да навлизат в спецификата на дружеството и икономическата обстановка.

Звучи логично и разумно. Но не след дълго инвеститорът с изненада открива, че компанията затъва в загуби. Извършената проверка показва, че най-вероятната причина е некомпетентно управление. След като инвеститорът „внася” чуждестранни мениджъри, финансовите ѝ резултати значително се подобряват. Въпреки че името на компанията остава анонимно, историята е действителна. Има ли проблем с българските мениджъри и къде се корени той?

Действителността и фактите говорят, че цялостното равнище на мениджмънта в България е на ниско ниво спрямо Европа, Северна Америка и дори Азия. Основната причина за това се корени в образованието. Човекът с лидерски заложби е лесно разпознаваем в тълпата, но добрите мениджърски качества не са вроден талант, а са плод на много усилия, работа, обучение и опит.

Какво обаче получават студентите в България?

Висше образование със степен бакалавър и/или магистър, базирано основно на теория. Образованието не среща нуждите на бизнеса и това е широко дискутиран в медиите проблем, но решението му все още е далеч. Не по-малко належащ е проблемът с недостатъчното и/или неподходящото образование на мениджърите.

Как изгледа ситуацията в световната практика? На запад обучението по мениджмънт започва след завършването на висше образование и след известен практически опит, обикновено поне три години. Именно подобна теза развиват проф. Кристос Гроуз, лектор в International Hellenic University (Гърция), както и Владимир Борачев, управляващ директор на Avon, който има MBA степен от испанския IESE.

Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
MBA е тралала. Учат от всичко по малко и накрая нищо! Защо ли има повече жени. Ами защото повече лаладжийстват и използват секси похвати. Ама това не означава, че нещо разбират! Изключенията са много малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Tenev
преди 12 години
Статията е платена и това обяснява силния маркетинг на MBA и как едва ли не MBA е решението. А това изобщо не е така. Ако не завършиш в едно от топ 10, примерно бизнес училища, тогава MBA е само придатък и е хубаво да я имаш дипломата, но тя няма да помогне много ако го нямаш предишния специфичен опит. И това е по света. А в България, кажете ми поне 5 компании, които ще се заинтересуват от кандидат с MBA от престижно бизнес училище, освен ако не е работил за компанията, прекъснал е и е отишъл да учи MBA навън. В масовия случай, хората заинтересувани да работят в България и да имат MBA, изобщо не напускат работата си и го правят онлайн или задочно / executive.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още