IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН предлага IT фирмите да влязат в училищата

Преподавателите пък ще имат възможност за стаж в софтуерни компании

17:00 | 29.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

IT бизнесът да влезе в училищата. Tова предлагат от Министерството на образованието (МОН) като мярка за модернизиране на образованието.

Общо 17 Национални програми за развитие на образованието са предвидени за 2019 г., като за тях ще бъдат отпуснати близо 76 млн. лева от държавния бюджет. От тях четири са изцяло нови. 

Сред новите програми е и "IT фирми в училище и учители в IT фирми". Тя е с общ бюджет от 1 млн. лв. и е част от мерките за засилване на дигиталното обучение в българското училище и връзката с пазара на труда. Нов момент е, че и преподавателите ще имат възможност за стаж в IT компания.

С 3,2 млн. лв. пък ще се увеличи бюджетът по програмата за подготовка и за провеждане на ученическите олимпиади и състезания. В подготовката на учениците вече ще могат да се включват представители на университетите и БАН. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
... и тук се пита, тогава защо ни е МОН ? щом все иксат друг да им свърши работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още