IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов договорен фонд предпазва от загуба, като оставя възможността за печалба

Фондът ще инвестира в парични инструменти и деривати, като с лихвите по първите ще се плащат премиите по вторите

10:06 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Нов договорен фонд предпазва от загуба, като оставя възможността за печалба

Новият фонд „ДСК Стабилност – Европейски Акции” ще дава възможност на клиентите си да ползват защита на първоначално инвестираната сума като в същото време, при нарастване на стойностите на индексите или акциите на европейски компании, фондът може да реализира доходност за своите клиенти, става ясно от Проспекта на фонда.

Управляващото дружество „ДСК Управление на активи” АД стартира дистрибуцията на дялове на новия договорен фонд на 2 май.

При евентуален спад в стойностите на индексите и акциите клиентите няма да реализират загуба, ако използват инвестираните средства само през т. нар. „отворен” период.

„Отворен период” е първият период от инвестиционния цикъл на фонда с продължителност 3 месеца, като първият ще бъде по-кратък - до 20 юни тази година.

Набраните средства от фонда през този период се инвестират в депозити и/или инструменти на паричния пазар като разходите за покупка на дялове са в размер на 0,3% от нетната стойност на активите на дял. Ако в рамките на същия период вложителят реши да изтегли инвестираните средства, то не му се удържат разходи за обратно изкупуване.

Така през отворения период доходността за вложителя е равна на натрупаната лихва от депозитите и/или инструментите на паричния пазар, намалена с разходите по емитиране на дяловете и годишните оперативни разходи, които включват възнаграждение на управляващото дружество и други оперативни разходи.

На първия ден след изтичането на „отворения период” започва да тече „ограничения период”, който е с продължителност 12 месеца. Защита на инвестицията през този период означава, че нетната стойност на активите на един дял, изчислена в последния работен ден от „ограничения период” следва да бъде не по-ниска от НСА на един дял, изчислена на последния работен ден от „отворения период”.

През „ограничения период” по-голямата част от набраните средства през „отворения период” ще продължат да бъдат вложени в депозити и/или инструменти на паричния пазар, като останалата част ще бъдат инвестирани в деривативни инструменти (опции), базирани на индекси или акции на европейски компании. В случай, че базовият актив, върху които са закупени деривативни инструменти понижи стойността си, то загубата се ограничава до платената премия по деривативния инструмент, но последната, заедно с оперативните разходи, биват покривани от лихвата на депозитите, в резултат на което първоначално инвестираната сума се запазва.

В случай, че базовият актив увеличи стойността си, то това ще представлява капиталова печалба за фонда и неговите инвеститори. През ограничения период разходите за покупка на дялове от вложители са в размер на 10% от нетната стойност на активите на дял, а при продажба - 15% от нетната стойност на активите на дял, поради което не се препоръчва през този период инвеститорите да закупуват и заявяват за обратно изкупуване дялове от фонда, а това да се случва през „отворения период”.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че стойността на дяловете на всеки договорен фонд и доходът от тях могат да се понижат, печалба не е гарантирана и съществува риск да не възстановят пълния размер на вложените средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още