IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогне ли емпатията да преодолеем пандемията

Личностното развитие се подпомага с развитие на мащаба на мислене, както и повече увереност, посочи Гергана Маркова, главен водещ на обучения в Марков колеж

10:16 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В настоящата ситуация около коронавирусната пандемия много хора, които досега не са имали шанс да се докажат и развият, биха могли да заявят своите способности, а едно от ключовите умения за справяне при такава криза е емпатията. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Смарт час", изрази Гергана Маркова, главен водещ на обучения в "Марков колеж".

Тя обясни, че "Марков колеж" е създаден като мечта за образователна институция през 1992 г. с идеята да прерасне в интегрален университет. Но към днешна дата колежът представлява организация, която прави дългосрочно обучение за личностно развитие.

"Курсистите учат между три месеца и две години. Едни от основните ни теми са развитие на мисленето, управление на емоциите, изграждане на смисъл в живота, включително и как да имаме по-добра енергия и кондиция", посочи Маркова.

Тя изтъкна, че личностното развитие се подпомага чрез определени инструментариуми. По думите ѝ се търси развитие на мащаба на мислене, както и повече увереност.

"50% от увереността ни зависи от нашето ДНК, другите 50% са психологически обусловени", разкри главният водещ на обучения в Марков колеж.

Гергана Маркова подчерта, че в рамките на проучване на колежа са идентифицирани осем ключови навика на уверените хора.

"Осем седмици изграждаме тези навици в нашата програма. Навици да устояваме, да се научим да се проваляме дори, сподели тя. - Страхът е част от нашата природа. Един от механизмите за справянето с него е навикът да излизаме от зоната си на комфорт."

Според Маркова комбинацията между индивидуалното и груповото обучение е оптимален вариант.

Тя разказа и за ролята на различните видове интелигентност, като започна с умствената. По повод емоционалната интелигентност Маркова уточни, че, от една страна, тя засяга управлението на нашите емоции, а от друга - е свързана с общуването ни с останалите хора.

"Духовната интелигентност пък обхваща нашето усещането за смисъл и принос в живота", смята още главният водещ на обучения в Марков колеж.

Промяната, според Гергана Маркова, отличава два типа хора – адаптиращите се и онези, които оформят пътя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Смарт час" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още